Místo padesátky zažijí Jizerské hory obojživelný indiánský běh

Bedřichov (Jablonecko) – Na trase tradičního běžeckého závodu Jizerská 50 bude o víkendu živo, přestože pořadatelé běh na lyžích zrušili kvůli nedostatku sněhu. Jako náhradu za padesátku se liberecký Skiklub J50 rozhodl uspořádat „indiánský běh“ – kde to půjde, poběží se na lyžích, kde sníh nebude, bez nich. Projet trasu zrušeného závodu bude možné také na kole.

Běžecký závod v Jizerských horách sice organizátoři odvolali, ale doprovodné akce ne. „Připravena bude hudba, horská služba předvede svou techniku, bude se besedovat o Jizerské magistrále, o historii závodu, účastníkům zrušeného závodu, kteří proběhnou trať, se budou vydávat pamětní diplomy,“ uvedl tajemník libereckého Skiklubu Martin Koucký.

Samotný závod nahradí obojživelný „indiánský běh“ střídavě s lyžemi i bez nich. Pořadatelé zrušeného závodu očekávají, že dorazí řada lyžařů, kteří se chtěli 47. ročníku Jizerské 50 zúčastnit – v Bedřichově by mohlo být na 1 500 lidí, tedy asi třetina původně očekávaného počtu. „Jsou rozhodnuti střídavě pěšky či na běžkách trasu zrušeného závodu absolvovat, navíc ponesou symbolické horolezecké vybavení – kousek lana, karabinu a podobně,“ upozornil Jiří Langer ze Skiklubu.

Podle Martina Kouckého začne „indiánský běh“ na bedřichovském stadionu po skončení piety za oběti expedice Peru 70. Memoriálem připomínajícím čtrnáct československých horolezců, kteří společně s chilským průvodcem zahynuli při zemětřesení pod Huascaránem, je padesátka od svého čtvrtého ročníku.