Dřevěný most v Lenoře bude zachráněn, pomůžou evropské fondy

Prachatice – Unikátní most v Lenoře nedaleko Prachatic se nakonec podaří zachránit. Loni v létě na rozpadající se technickou památku mířící do záhuby upozornila Česká televize. Peníze tehdy neměla ani obec, ani kraj. Teď se však prostředky našly – na opravu mostu přispěje třemi miliony korun Evropská unie.

Aleš Hazuka o opravě unikátního mostu (zdroj: ČT24)

O pětadvacet metrů dlouhý most se šindelovou střechou se poslední dvě desetiletí nikdo nestaral, nikdo ani nechtěl přispět na jeho opravu. Trámy poškodila hniloba a část historické památky se dokonce zřítila do řeky. Další škodu napáchali vandalové. Výsledek? Pod dřevěnou konstrukcí už se v létě vodáci báli proplouvat.

Radnice uspěla se snahou o záchranu až nyní – podařilo se jí získat peníze z evropských fondů. „Celkové výdaje projektu jsou zhruba 4,3 milionu korun, z toho 3,3 milionu činí dotace,“ uvedla mluvčí ROP Jihozápad Martina Kubice.

Jelikož kraj potřebné finance neměl, pomoc z Bruselu vítá. „Tato památka směřovala mílovými kroky ke svému zániku,“ přiznal vedoucí odboru kultury jihočeského krajského úřadu Patrik Červák.

Radnice teď začíná vybírat firmu, která rekonstrukci provede. Samotná oprava má začít v červenci a skončit v září – zasáhne tedy do vodácké sezony. Lešení by ale lodím bránit v plavbě nemělo. „Budeme se snažit domluvit, aby byl průjezd pro vodáky zachován,“ potvrdila starostka Lenory Jaroslava Krnáková.

Krytá lávka spojuje břehy Teplé Vltavy už téměř 150 let. Místní ji používali k zadržování a vypouštění polen, která plavili po řece.