Zřícená nákladní lanovka u Špindlerova Mlýna zase jezdí

Špindlerův Mlýn – Nákladní lanovka nedaleko Špindlerova Mlýna, při jejímž zřícení na konci listopadu zahynul člověk, opět vozí náklad. Potvrdil to Miloslav Jirman, provozovatel horské chaty Bumbálka, ke které lanovka vede. Podle jeho mínění provozu opravené lanové dráhy nic nebrání. Tragickou nehodu vyšetřuje policie jako usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti.

„Víme, že je to legislativně všechno v pořádku, proto jsme to zařízení opravili a náklad se přepravuje dál. Nikdo nám to oficiálně nezakázal, záměr to zprovoznit jsme oznámili i policii,“ sdělil Jirman.

Nákladní lanovka má sloužit výhradně pro přepravu zavazadel, lyží a materiálu k chatě Bumbálka a dalším objektům. V osudný pátek 29. listopadu 2013 ale touto lanovkou cestovala rodina se dvěma dětmi, která chtěla na chatě strávit víkend.

Krátce poté, co cestující nastoupili v dolní stanici do korby, se z dosud nezjištěných příčin přetrhlo tažné lano. Korba se následně zřítila z výšky několika metrů do příkrého svahu směrem k Labi. Jeden muž při nehodě zemřel a další dvě ženy a dvě děti utrpěly zranění (další informace zde).

„Šlo o nákladní lanovku, ty osoby tam jednoznačně neměly co dělat,“ řekl tehdy v reakci na nehodu prezident Asociace lanové dopravy Jakub Jurečka (více zde).

Vyšetřování tragédie bude v lednu pokračovat výslechy všech zúčastněných osob. Podle mluvčího trutnovské policie Udo Ertnera nebyl zatím v případu nikdo obviněn. Kauzou se stále zabývá i Drážní inspekce, která prověřuje, zda lanovka spadá do režimu zákona o drahách, či nikoli. Stanovisko dosud nevydala (zde se dočtete víc o šetření inspekce a zde o podmínkách provozování lanových drah).

O opětovném zprovoznění lanovky nevěděl ani policejní mluvčí ani zástupce Drážního úřadu. Žádné informace nedostal od provozovatele dráhy ani Městský úřad ve Špindlerově Mlýně, jak potvrdil tamní vedoucí odboru výstavby Petr Kubec.