Pardubičtí strážníci zvýšili kontroly tamního hřbitova

Pardubice – Návštěvníci pardubického hřbitova si stěžují na zloděje a vandaly. V posledních dnech se navíc ozvali i lidé, kterým se věci ztratily takřka za zády, když upravovali hrob. Proto se na bezpečnost v areálu hřbitova zaměřují stále častěji i posílené hlídky strážníků.

Nemusejí být zrovna dušičky ani vánoční svátky, aby si neopatrné návštěvníky hřbitova vyhlédly party zlodějů. Naposledy se pardubickým strážníkům svěřila starší žena, které se zloděj pokusil ukrást věci za jejími zády. „Žena chtěla očistit hrob a v okamžiku, kdy se otočila k hrobu, tak se tam objevil muž, který se jí přehraboval v kabelce. Když se vrhla ke kabelce, tak se dal muž na útěk,“ popisuje situaci strážník Městské policie Pardubice René Mičulek. 

Podle některých svědectví může jít o cizince. Návštěvníci hřbitova by si měli dát pozor také na peněženky nebo mobilní telefony. „Těm babičkám, co nejsou ostražité, se to stává poměrně často,“ upozorňuje jeden z návštěvníků hřbitova. „Když jdu pro vodu, tak si beru tašku vždy s sebou. Ale je pravda, že se nám z hrobů ztratí třeba vázičky,“ přidává svou zkušenost další návštěvník.

Paní Helena Čápová chodí na hřbitov v doprovodu svého manžela. Není to tak dlouho, co si všimla podezřelého muže. „Byl na hřbitově a sledoval, co se děje. Pořád se na mě díval, tak jsem sedla na kolo a uháněla pryč,“ vzpomíná na nepříjemné setkání paní Čápová. 

Kvůli vandalům a zlodějům mají strážníci do areálu hřbitova přístup i v noci. „Máme klíč od správce hřbitova, takže zde můžeme provést kontrolu i v noci,“ potvrzuje pardubický strážník Petr Makalouš. 

V důsledku zvýšené ochrany se mohou pozůstalí na hřbitově setkávat nejen s pěšími hlídkami strážníků, ale také s policisty na koních nebo psovody.

Strážníci hlídkují na pardubickém hřbitově (zdroj: ČT24)