Zámek v Peruci proslavený Fillovými obrazy je na prodej

Peruc - Zámek Peruc, místo, kde se světoznámý malíř Emil Filla vzpamatovával z pobytu v koncentračním táboře a kde vznikaly obrazy, které dnes stojí milióny, je na prodej. Vyvolávací cena je 15 miliónů, dalších zhruba 100 milionů budou stát opravy. Před dvěma lety z něj zloději čtyři Fillovy obrazy ukradli. Od té doby Ústecký kraj galerii zámku znovu neotevřel. Dědicové kubistického malíře doufají, že by situaci mohl vyřešit nový majitel.

„Objevíte v těch obrazech skryté zoufalství a utrpení,“ uvedl Martin Kodl, rodinný přítel dědiců Emila Filly. Galerie byla jedinou fungující částí jinak prázdného zámku. Zloději tam sice při krádeži spustili alarm, nikdo si jich ale nevšiml.

V zámku je 55 místností, dohromady 3 000 metrů čtverečních, všechny jsou prázdné. Chátrající zámek majitelé začali opravovat, brzy jim ale došly peníze. Perucká radnice na koupi zámku nemá peníze, Ústecký kraj to zvažuje. „Zatím nic rozhodnuto není, ale určitě je to nabídka zajímavá,“ říká Oldřich Bubeníček (KSČM), hejtman Ústeckého kraje. V Ústeckém kraji je nejvíc ohrožených památek z celého Česka, celkem přes 200. Většinou jsou v soukromých rukou.

Zámek Peruc je na prodej (zdroj: ČT24)