Majitelé si budou moci v Jeseníku nechat zdarma očipovat své psy

Jeseník - Jeseničtí majitelé psů si budou moci od příštího roku nechat svá zvířata zdarma očipovat. Umožní jim to tamní radnice, která chce kvůli tomuto záměru vydat i novou vyhlášku. Město si od čipování slibuje, že vnese do chovu psů na území města systém, a zvýší tak i počet registrovaných zvířat. Jeseník je zřejmě jediným městem v Olomouckém kraji, které takovou službu majitelům psů nabídne.

„Záměr jsme již schválili, chystá se nyní nová vyhláška, kterou předpokládám v prosinci schválí zastupitelé. Platná by měla být od ledna příštího roku,“ uvedl starosta Jeseníku Petr Procházka (ODS).

Radnice hodlá nabídnout čipování zdarma každému majiteli psa. Město za očipování jednoho zvířete zaplatí 300 korun. „Chceme tím docílit systematizace psů. Podle kontrol, které jsme si prostřednictvím městské policie udělali, není velká část pejsků ve městě vůbec evidována, a jejich majitelé tak neplatí poplatky,“ doplnil Procházka. Dodal, že podle namátkových kontrol nebyl evidován každý pátý pes.

Kromě čipování hodlá radnice majitelům zvířat, kteří za psy řádně platí, vyčlenit na území Jeseníku i vyhrazená místa pro venčení. „Čipování je vhodné i pro samotné majitele psů. Koupíme také čtečku a když se pes zaběhne, bude se hned vědět, komu patří,“ míní starosta.

Podle Libuše Raškové z finančního odboru jesenické radnice má město registrováno zhruba 930 psů. Za zvířata nejvíce platí lidé v panelových domech, kde stojí poplatek 1500 korun. V rodinných domech musejí lidé za psa ročně platit 300 korun.

Ostatní města v kraji tuto možnost lidem zatím nenabízí. Podle starosty Šumperku Zdeňka Brože se o této možnosti na radnici již dvakrát jednalo, ale zatím k tomu město nepřistoupilo. Nevylučuje ale, že se k tomu radnice i kvůli apelu Ligy na ochranu zvířat zase vrátí. V Prostějově si lidé nemohou psy očipovat ani za úplatu a radnice o tom podle mluvčí města Jany Gáborové zatím ani neuvažuje.