Zbrusu nová elektrárna v Počeradech se musí vypnout

Počerady – Zbrusu novou elektrárnu za 16 miliard korun musí ČEZ místo slavnostního spuštění vypnout. Paroplynový provoz v Počeradech právě prochází zátěžovými testy, naostro se tu měla elektřina začít vyrábět letos v prosinci. Podle některých analytiků se ale provoz elektrárny ještě několik let nevyplatí.

Zatímco se po zdech elektrárny ještě spouštějí natěrači, z velína spouští technici plynovou turbínu – největší, která byla v Česku kdy vyrobena. Díky ní má elektrárna výkon větší než tři čtvrtiny jednoho jaderného bloku v Temelíně. Momentálně zde probíhá test spolehlivosti, kdy jede elektrárna na plný výkon po dobu 144 hodin. V Počeradech se tak vedle dýmajících komínů uhelné elektrárny několik dní vlní vzduch i nad nejvýkonnější a zároveň nejekologičtější paroplynovou elektrárnou v zemi.

Už při testech ovšem elektrárna prodělává, a to každou minutu, kdy se točí turbíny. Vyrobit elektřinu z plynu totiž stojí víc peněz, než kolik za ni může elektrárna dostat. Za dva roky, kdy se stavěla, totiž propadla cena silové elektřiny na polovinu. ČEZu se teď místo ekologičtějšího plynu vyplatí v sousední elektrárně dál spalovat uhlí – emisní povolenky jsou levné a uhlí taky. Kdy se plynové Počerady vyplatí pustit naostro, neumí říct nikdo. „Pokud se něco takového stane, tak věřím, že to nebude dříve než za 6 až 8 let,“ odhadl Jan Fousek, ředitel společnosti Virtuse Energy. 

Zbrusu nová elektrárna v Počeradech se musí vypnout (zdroj: ČT24)

Elektrárna musí počkat na svou příležitost

Do problémů se dostala většina podobných projektů v Evropě. Například německý E.ON konzervuje nový zdroj ve slovenských Malženicích. Dokonce se spekulovalo o tom, že novou elektrárnu rozebere jako stavebnici. To ČEZ v Počeradech neplánuje. „Bude sloužit spíš jako záložní zdroj a čekat na svou příležitost,“ uvedl mluvčí ČEZu Ota Schnepp.

Příležitost přijde zřejmě ve chvíli, kdy některá ze současných elektráren ČEZu nahlásí výpadek. Nebo až některý ze starých zdrojů prostě doslouží.