Ten úspěšnější ROP: Konference zhodnotila 6 let Jihozápadu

České Budějovice - Regionální operační program Jihozápad rozdělil v Jihočeském a Plzeňském kraji už více než 15 miliard. Zbývající tři půjdou do školství, na podporu cestovního ruchu nebo na modernizaci silnic. Účastníci výroční konference hodnotili uplynulých šest let, kritizovali ale také nejistotu kolem rozdělování peněz v budoucnosti.

Jedna z nejdražších dopravních staveb v historii kraje a projekt s největší dotací za dobu existence ROP Jihozápad je západní část plzeňského městského okruhu. Po jeho dokončení tudy bude jezdit až 20 tisíc aut denně. „V současnosti je to stavba téměř za jednu miliardu korun, z evropských dotací tam šlo více než 700 milionů,“ upřesnil předseda regionální rady Ivo Grüner (ČSSD).

Peníze ale mířily i do rozvoje zdravotnictví, školství nebo cestovního ruchu. Díky evropským dotacím se podařilo opravit desítky kilometrů krajských silnic. Jen v letošním roce šla na jejich modernizaci více než miliarda korun. „Od začátku trvání ROP bylo opraveno celkem 460 kilometrů silnic,“ potvrdil náměstek jihočeského hejtmana Jaromír Slíva (ČSSD).

ROP Jihozápad má ale za sebou také 240milionovou sankci. Dostal ji za netransparentní rozdělování peněz v 2. a 3. výzvě. Z údajných machinací jsou obviněni tři bývalí manažeři, případ řeší pražský městský soud. „Regionální operační program zpětně získal do nových výzev 220 milionů z této částky. Korekci regionální rada udělila sama sobě na základě konzultace s ministerstvem financí,“ uvedla ředitelka úřadu regionální rady Michaela Šímová.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Účastníci konference kritizovali hlavně nepřipravenost příštího plánovacího období. Sami úředníci ještě neví, jaké projekty budou prioritní. „Potřebujeme řešit zdravotnictví, školství, sociální systém. Bez toho, aby nám vláda pomohla prosadit tyto priority v rámci vyjednávání s Evropskou komisí, nemáme šanci,“ myslí si Grüner.

Za uplynulých šest let podpořil ROP Jihozápad 741 projektů, v množství proplacených patří k těm úspěšnějším.