Novoroční ohňostroj: Patnáct minut světel a barev za milion korun

Praha - Novoroční ohňostroj odpálí Praha 1. ledna v 18 hodin. Bude trvat 15 minut a magistrát za něj zaplatí necelý milion bez DPH. Rozpočet a program světelného představení dnes schválili radní. Zatímco v minulých letech byl ohňostroj odpalován z pontonu na Vltavě, teď se přesune na Letenskou pláň. Odtud bude lépe a dále viditelný a nebude ohrožovat labutě a další vodní ptáky, kteří u řeky zimují. Během letošní novoroční show jich několik uhynulo a další se zranili.

Ohnivá podívaná bude trvat přesně 900 sekund, tj. 15 minut. Bude se skládat celkem z deseti částí, které podle scénáře budou postupně gradovat. První část nese název Prelude a jde o odpočítávání posledních vteřin roku 2013, na kterou naváže druhá část Rudolfova kunstkomora. V průběhu dalších částí se objeví například témata květin, bílých grošů a stříbrných tolarů nebo mytického Golema. 

Pražský magistrát vyjde novoroční ohňostroj na 890 000 korun bez DPH, s daní to pak bude přesně 1 076 900. 

V loňském roce se vedly diskuse především ohledně termínu konání světelné show. Lidé si nakonec v anketě odhlasovali, aby se ohňostroj konal až 1. ledna vpodvečer. Varianta, která více vyhovuje rodinám s dětmi a starším občanům, zvítězila nad půlnočním termínem, který je obvyklý v jiných světových metropolích.

Novoroční ohňostroj 2013 v Praze
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Bouřlivou debatu vyvolala i vhodnost umístění ohňostroje na pontonu mezi Střeleckým ostrovem a Karlovým mostem. Akci obvykle provázely složité dopravní uzavírky. Místo odpalu navíc kritizovali ochránci přírody, protože ohňostroj stál každoročně život několik vyděšených labutí, které ve snaze odletět narazily do tramvajových trolejí. 

Radní se proto rozhodli umístění přehodnotit a zvolili Letnou, která se pro odpálení světelné show už v minulosti osvědčila.

Pražané a turisté budou moci světelné představení sledovat z Dvořákova nábřeží, ideální výhled bude z Karlova mostu, Mánesova a Čechova mostu, z přilehlých nábřeží a také z Petřína a přímo z Letné.