Metro A bude mít zpoždění čtvrt roku, potvrdilo město

Praha – S čtvrtletním zpožděním začne jezdit metro k pražské motolské nemocnici. Město tedy novou část trasy A otevře na přelomu let 2014 a 2015. Dosud nejistou informaci teď dostali na stůl pražští zastupitelé, kteří o zpoždění stavby metra budou jednat ve čtvrtek. Podle dopravního podniku se zpozdila technologická část stavby.

V minulém týdnu, kdy se množily spekulace o možném zdržení stavby metra V.A, zadala pražská rada dopravnímu podniku analýzu stavby. „Zároveň v ní budu chtít zjistit, pokud ke zpoždění dojde, kdo konkrétně za to nese odpovědnost,“ řekl náměstek primátora Jiří Pařízek (TOP 09). Materiál o stavu stavby metra nyní proberou zastupitelé. Je v něm uvedeno, že poslední práce na technologické části stavby budou dokončeny v listopadu 2014. Zkušební provoz tak začne až na přelomu let 2014 a 2015 místo konce třetího čtvrtletí. Proč má stavba zpoždění, však zpráva neinformuje.

Dopravní podnik (DPP) zpoždění odmítá. Od počátku prý počítal s termínem předání prací v listopadu a dřívější termíny prý byly nepotvrzené a „v rovině přání a spekulací“. „V současné době vše směřuje k tomu, že naopak bude dodržen původní termín předání díla. Tím byl vždy listopad 2014. Dřívější termíny se vždy pohybovaly v rovině přání či spekulací a nebyly nikdy z naší strany či ze strany dodavatelů potvrzeny. O žádném zpoždění či novém termínu proto v tuto chvíli nelze hovořit,“ řekl mluvčí DPP Jiří Štábl.

Metro z Dejvické k nemocnici Motol se staví od roku 2009. Konečná cena by měla být 22,5 miliardy, zatím město schválilo faktury zhruba za 10,5 miliardy. Navzdory zpoždění stavba pokračuje, mezi Dejvickou a Bořislavkou dělníci armují stěny a budují odvětrávací komín, pod veleslavínským nádražím betonují podlahy a omítají stěny.

Nově budovaný úsek metra A je dlouhý asi šest kilometrů a na trase jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Doba jízdy z Motola na Můstek bude 15 minut.