Letecké muzeum v Deštné obohatila nová křídla i vystřelovací křeslo

Deštná (Jindřichohradecko) – Součásti z vysloužilých i havarovaných sovětských a československých vojenských letadel získalo do své sbírky letecké muzeum v Deštné. Provozovatelé muzea je přivezli z armádní základny v Náměšti nad Oslavou. Až díly projdou konzervací, spatří je i návštěvníci muzea.

Mezi novými exponáty deštenského leteckého muzea jsou kusy křídel, nefunkční směrová ocasní plocha a například také vystřelovací sedačka ze sovětského taktického bombardéru. „Veškeré pyrotechnické věci jsou vyndané, je to nefunkční,“ ubezpečil ovšem Michal David z náměšťské základny, kde muzeum staré díly letadel získalo. Kromě součástí letadel, která zkrátka dosloužila, budou v Deštné k vidění i části havarovaných letadel – například ohořelý zbytek motoru cvičného stroje Albatros.

Nové exponáty budou k vidění v nově zařízených místnostech leteckého muzea, které budou věnovány poválečnému letectví. „Exponátů do našeho leteckého muzea geometrickou řadou přibývá,“ podotkl spoluprovozovatel muzea Radek Novák. Postupně upravují také původní expozice, které se zabývají osudy československých válečných letců. Badatelé jejich příběhy průběžně doplňují. „Získáváme informace v archivech, od posledních žijících pamětníků a příbuzných,“ shrnul spoluprovozovatel Leteckého muzea Deštná Vladimír Vondrka.

Muzeum jeho správci otevřeli před pěti lety. Od té doby ho navštívilo více než 30 tisíc lidí.

Letecké muzeum v novém (zdroj: ČT24)