Červenovodská lanovka se porouchala, lyžaři na ní strávili 40 minut

Červená Voda (Orlickoústecko) – Vážná porucha narušila druhý den lyžování ve východočeské Červené Vodě – zastavila se čtyřsedačková lanovka. Vlekaři z ní potom pomocí náhradního agregátu evakuovali lyžaře, jejich záchrana ovšem trvala 40 minut.

Lanovka stará pouze tři roky vypověděla službu asi hodinu po poledni, když jí vyhořel rozvaděč. Na sedačkách v té době bylo asi sto lidí. Podle ředitele Ski parku Červená Voda Radka Procházky všichni přežili havárii bez závažnějších potíží – nefoukalo, lanovka má navíc bubliny, které cestující chrání před nepřízní počasí. Na lanovce ale lyžaři strávili až 40 minut. Vlekaři je postupně vyprošťovali pomocí záložního naftového agregátu.

Vzhledem k tomu, že na červenovodské straně Bukové hory jiná lanovka není, provoz skiareálu dnes skončil. „Lyžařům jsme vraceli jízdné,“ poznamenal ředitel Procházka. Lanovka by se opět mohla rozjet v pondělí. „Nyní diagnostikujeme rozsah škod, zjišťujeme, co shořelo. Budeme dělat vše pro to, aby lanovka jela co nejdříve,“ ubezpečil Radek Procházka.

Rozsáhlé poruchy lanovek nejsou v Česku příliš obvyklé, jednou za několik let k nim však dochází. V posledních deseti letech museli cestující několikrát opouštět sedačky po laně. Stalo se tak například v roce 2003, když se zasekla dvousedačka ve Špindlerově Mlýně, nebo o tři roky později, když se porouchala půlstoletá lanovka na Komáří vížku v Krušných horách.

V červenovodském areálu, který nedávno vznikl na jižní straně orlickohorské Bukové hory, se lyžovalo od soboty. Letos je po dvouleté přestávce možné s jedním skipasem lyžovat i na severním svahu, protože provozovatel červenovodské čtyřsedačky koupil i lanovku z Čenkovic. V minulých letech platily kvůli sporům vlekařů v Čenkovicích jiné skipasy než na Červené Vodě, ačkoli jsou horní stanice lanovek pár metrů od sebe.