Dostavba D3 k Budějovicím se zdrží ještě více, ÚOHS zrušil výsledek tendru

České Budějovice/Brno – Výběr stavitele dálnice D3 mezi Českými Budějovicemi a Veselím nad Lužnicí se bude opakovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil původní vyhodnocení, ve kterém vyhrála společnost Skanska, a nařídil Ředitelství silnic a dálnic, aby nabídky vyhodnotilo znovu. Podpořil tak dvojici konkurenčních firem, které tvrdily, že byla vítězná nabídka podezřele levná.

Na rozhodnutí ÚOHS o osudu dvou zakázek na stavbu dálnice D3 mezi Borkem a Úsilným severně od Českých Budějovic a v úseku Veselí nad Lužnicí – Bošilec čekali silničáři od září. Verdikt pro ně není příznivý, místo zahájení stavby dálnice se musí ŘSD vrátit k hodnocení nabídek a znovu je vyhodnotit. Podle antimonopolního úřadu byly vítězné nabídky Skansky příliš levné a ŘSD je špatně vyhodnotilo. „V obou správních řízeních úřad shledal porušení zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Úřad ovšem rozhodl zatím v první instanci, silničáři ještě mohou podat rozklad.

Původní vítěz dvou tendrů na jihočeskou dálnici nabídl své služby v obou případech zhruba za 600 milionů korun. ŘSD přitom původně předpokládalo, že za práci stavbařů zaplatí více než dvojnásobek. Nejprve k samotnému ředitelství, potom k ÚOHS se proti výsledku odvolalo sdružení firem Eurovia a Strabag, které chtělo za stavbu 720 milionů.

D3 mezi Borkem a Úsilným chtělo ŘSD začít stavět již loni na podzim. Kvůli průtahům výběrového řízení muselo termín odložit na jaro, kdy se ale také stavět nezačalo. Nakonec mlčky uplynul i další plánovaný termín zahájení stavby v listopadu.

Dálnice, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a prostřednictvím navazujících R3 a A7 také s Lincem, je zatím hotova z necelé třetiny. Jezdí se od Mezna na pomezí jižních a středních Čech po Veselí nad Lužnicí na 46 kilometrech, celá D3 přitom má mít zhruba 150 kilometrů. Další části v jižních Čechách brzdí výkup pozemků či problémy s tendry, ve Středočeském kraji zatím ještě není jasná ani trasa, kde se bude D3 stavět.