Dočasné uzavření pošty? Následovat bude zrušení, bojí se Dešeničtí

Klatovy – Obce na Klatovsku mají znovu strach z rušení pošt. Třeba pobočka v Dešenicích je prý „dočasně“ uzavřená – Česká pošta tvrdí, že nemá peníze na personál. Vedení radnice se ale obává, že je jen otázkou času, kdy bude provozovna nadobro zrušena. Nebylo by to ostatně poprvé, stejný postup zažily i další vesnice.

Poslední razítko otiskli na poště v Dešenicích v úterý osmadvacátého listopadu. Následující den se na pobočku už nikdo z klientů nedostal. Byla uzavřená. Nejbližší pobočku najdou lidé v Nýrsku, tedy necelých pět kilometrů daleko.

Obyvatelé jsou toho názoru, že o pobočku definitivně přijdou. S tím nesouhlasí Česká pošta, podle které se jedná o planý poplach. „Česká pošta o uzavření této pobočky neuvažuje, opravdu intenzivně budeme shánět nového zaměstnance,“ sdělila mluvčí pošty Marta Selicharová.

Stejnou situaci zažili před rokem v Hrádku u Sušice. Poštu tehdy zachránila obec a petice místních. Postup České pošty byl přitom podobný jako v Dešenicích. Údajně chyběl personál, neboť stávající vedoucí měla odejít do důchodu. „To nebyla úplně pravda, protože stávající vedoucí požádala, že by chtěla pracovat dál, což jí bylo Českou poštou, jak jsme později zjistili, zamítnuto,“ tvrdí starosta Hrádku Josef Kutil.

Protože obec boj nevzdala, po roce začala místní pošta opět fungovat. Otázkou zůstává, jak dlouho vydrží. Český telekomunikační úřad totiž předložil návrh na snížení počtu poštovních poboček z původních 3 200 na 2 100. Definitivně o tom rozhodne až vláda. Někde to však vyřešili po svém a poštu si zřídili formou franšízy v obchodech nebo restauracích.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)