Lékař jednou týdně na dvě hodiny? Obce na jihu Čech se bouří

České Budějovice – Už pět měsíců hledá Jihočeský kraj společně se zdravotní pojišťovnou stálého doktora pro oblast Benešova nad Černou, Malont a Pohorské Vsi. Nyní vyhlásil druhé výběrové řízení. Praktický lékař tam zemřel a ten zastupující ordinuje jen jednou týdně. Radnici se to nelíbí a místní zorganizovali petici. Doktor, který má v obci záskok, ale tvrzení o nedostatečné péči odmítá a o pacienty se chce starat dál.

Protestní petici podepsaly tři stovky lidí. Nechtějí, aby ordinace byla otevřená jen dvě hodiny týdně jako dosud. „To nestačí, pro naše občany je tohle nedostačující péče,“ stěžuje si Veronika Korchová (KDU-ČSL), starostka Benešova nad Černou.

To potvrzuje i jedna ze signatářek petice, důchodkyně Irena Gerhártová. Pohybuje se jen o holích, auto nemá. „Nás je tady mnoho, kteří by potřebovali lékařskou péči každý den,“ říká.

Od srpna dojíždí do Benešova kaplický lékař Miloslav Michek. Rozhovor odmítl, v zaslaném stanovisku uvedl, že o pacienty chce pečovat dál. Hodlá spolupracovat s manželkou zemřelého kolegy, které patří vybavení ordinace. „Snažím se o všechny pacienty pečovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. (…) Pokud je potřeba návštěva u pacienta, návštěvy provádím,“ sdělil Michek.

Jenže starostům dotčených obcí se nelíbí, že zastupující lékař se současně stará o dva obvody, kaplický a benešovský, které dohromady obývají více než tři tisíce lidí. „My si myslíme, že tohle nemůže v žádném případě zvládat,“ podotkla Korchová.

Zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny nyní vyhlásili další výběrové řízení, uskuteční se na začátku ledna. S oběma stranami se snaží domluvit a zjitřenou atmosféru uklidnit. Nový lékař by mohl v Benešově nad Černou začít ordinovat už ve druhé polovině ledna.

První kolo konkurzu podle náměstkyně jihočeského hejtmana pro zdravotnictví Ivany Stráské (ČSSD) ztroskotalo kvůli tomu, že nedošlo k dohodě mezi obcemi, krajem a zdravotní pojišťovnou. „Já se obávám, že ten případ, k němuž došlo v Benešově nad Černou, není ojedinělý. Za lékaře na venkově velmi těžko hledáme náhradu,“ upozornila Stráská v rozhovoru pro Události v regionech.

V Krušných horách už to vzdali

Podobnou situaci zažijí i obyvatelé několika obcí v Krušných horách – také do Brandova, Hory Svaté Kateřiny a Nové Vsi bude doktor dojíždět jednou týdně. Žádné protesty tam ale tamní obyvatelé kvůli tomu nechystají. Po odchodu zkušeného praktika se nakonec našel mladý lékař, který ho nahradí.

Nedostatek lékařů na venkově tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)

Místní jsou rádi i za jeden den v týdnu. Jak říkají, dnes je obtížné sehnat i doktora, který by na kopce jen dojížděl. Na někoho, kdo by se v horách usadil natrvalo, už ani nečekají. Pacientů je málo, práce zabere hodně času a finančně zajímavá není.

Nejde přitom jen o peníze. V horách musí lékař často za pacienty dojíždět, a to v každém počasí. Ordinace jsou navíc vybaveny poměrně stroze. Nový praktický lékař Pavel Lisický bude zatím ordinovat jednou týdně po jedné hodině v každé vesnici. „Jsme vděční za lékaře, který tady bude alespoň hodinu,“ oddechl si obyvatel Hory Svaté Kateřiny Petr Pakosta.