Soudní spor o majetek: Lesy ČR nečekaly na verdikt a les vykácely

Němčice - Spor o vlastnictví lesů a těžbu dřeva v nich se rozpoutal v Němčicích na Prachaticku. Obec se obrátila na soud, aby určil, komu lesy skutečně patří. Než ale stihl rozhodnout, Lesy ČR tam začaly porážet stromy. Pozemek jim sice oficiálně patří, obec ale tvrdí, že od 30. let je jeho právoplatným majitelem ona. Podnik se brání, že pouze plní hospodářský plán. Není to přitom první případ sporného kácení, Lesy ČR těží dřevo také například na pozemcích, které mají v restitucích připadnout církvi.

Třicetihektarový les u Němčic je formálně majetkem Lesů ČR. Starosta Radek Rypota (nestr.) ale tvrdí, že historicky patřil jejich obci. Proto se teď o vlastnictví lesa soudí. „Obec les získala v rámci pozemkové reformy, ale bohužel nebyl zapsán na katastru nemovitostí,“ vysvětluje starosta. Němčická radnice proto na jaře požádala o navrácení tohoto lesa.

Na verdikt soudu ale nečekaly Lesy ČR, před týdnem tady začaly kácet. „Vzhledem k tomu, že tady probíhá soudní spor o navrácení majetku, tak se nám to jeví prostě tak, že Lesy se rozhodly tomu předejít tím, že ten les alespoň vytěží,“ myslí si Rypota. 

Podnik se brání, podle slov svého mluvčího Zbyňka Boublíka se chová jako řádný hospodář a plní hospodářský plán. „Lesy České republiky se žádného nezákonného jednání nedopustily. Majetek nadále řádně spravují a současně na své vlastní náklady nadále provádějí veškeré pěstební činnosti,“ uvedl mluvčí.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Lesy ČR kácejí i na „církevním“

To ale není jediný případ sporného kácení v posledních letech. V několika případech správci lesů vytěžili dřevo na pozemcích, o které zažádala církev v rámci restitucí. 

Před třemi týdny porazili dřevorubci zhruba 1 500 stromů v lesích na Táborsku, dalšímu kácení zabránil až soud. „Je tam tak velká škoda, že si na peníze z toho lesa nesáhnou dalších 50 let,“ konstatoval vedoucí správy lesního majetku Biskupství českobudějovického Jan Zasadil.

Církve už dříve upozornily na podobné případy kácení napříč republikou, například u obcí Olečnice, Popice nebo Červené Řečice, kde padly k zemi stromy za dva miliony korun.