Stožecká rota už patří národnímu parku

Šumava – Správa šumavského parku převzala od ministerstva vnitra areál bývalé roty pohraničníků ve Stožci. Téměř tři hektary velké území před pěti lety opustila cizinecká policie, národní park tam teď plánuje pobytové středisko pro handicapované děti.

Stožecká rota patří k největším areálům na Šumavě a právě toho chce vedení parku využít. Většinu budov ale bude muset zbourat. Například bývalý psinec nebo drobné hospodářské objekty. „Chtěli bychom tady vybudovat evropské pobytové středisko pro děti s různými typy handicapů, zejména pro vozíčkáře. Ta budova se tomu vysloveně nabízí,“ uvedl ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek. Hlavní sídlo roty z počátku osmdesátých let má totiž značně široké chodby a velké prostory po bývalých kancelářích. Navíc je celý areál o velikosti dva a půl hektaru v rovině. Využití by v budoucnu našly i garáže v autoparku.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Pohraničníci tady na Stožci sloužili ještě počátkem devadesátých let, po nich převzala areál cizinecká a pohraniční policie. Posledních pět let budovy chátrají. Podobně opuštěná zůstala i rota v Borových Ladech. Ta vznikla podle stejného projektu jako na Stožci, takže budovy jsou téměř identické. Tady ale kvůli špatnému stavu plánuje vedení parku demolici. Ta začne hned na jaře. „Rozpočet na tuto demolici je cca 40 milionů korun. Avšak vzhledem k tomu, že jsme již jednu demolici realizovali, troufneme si odhadnout, že ta cena by měla být nakonec pod jednou polovinou,“ myslí si ekonomický náměstek Správy NP Šumava Jiří Kvapil.

Zároveň s tím má začít i přestavba bývalé roty na Kvildě. „Jednou z posledních variant je, že v nejvyšším patře budovy se do budoucna nově objeví obecní úřad plus ordinace doktorů,“ prohlásil starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

V ostatních částech budovy pak vznikne muzeum zaniklých šumavských obcí a návštěvnické centrum.