Proti rušení západočeských škol roste odpor, rozhodnou zastupitelé

Karlovy Vary – Plán takzvané stabilizace středních škol v Karlovarském kraji má problémy. Školský radní chtěl zrušit dvě školy a v některých zbylých snížit počet tříd. Vyvolal tak ale protesty měst i samotných škol, stěžovaly si zejména na to, že s nimi o zrušení nikdo nejednal. Kraj sice ustoupil například v případě zavření mariánskolázeňského gymnázia, stále se ale chystá zavřít střední školy v Lokti a Nejdku a omezit gymnázia v Chodově a Ostrově. Ačkoli v minulosti ředitelé středních škol po jasné krajské koncepci školství volali, teď spolu se starosty doufají, že aktuální návrh radních neprojde zastupitelstvem.

Karlovarský kraj chce ve školství ušetřit. Radní, který má střední školy na starosti, poukazoval na klesající počet žáků, a chtěl proto začít zavírat, slučovat a omezovat i celé školy – hlavně gymnázia a obchodní akademie. „Když necháme naplněná gymnázia a nebudeme mít takzvané středňáky, tak nám kvalita půjde všestranně dolů,“ zdůvodnil školský radní Václav Sloup (KSČM).

Kraj ale nakonec musel alespoň částečně ustoupit. Vyslyšel například stížnosti z Mariánských Lázní, kde mělo zaniknout gymnázium s obchodní akademií. „V Mariánských Lázních už jednou k redukci došlo, proto jsme přistoupili k tomu, že už nebudeme měnit stav žáků,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM).

Koncepce středního školství v Karlovarském kraji
Zdroj: ČT24

Na dalších místech ale kraj s omezováním svých škol nadále počítá. V Ostrově chce zavřít jednu ze dvou tříd osmiletého gymnázia, a to přesto, že starosta Pavel Čekan (ČSSD) tvrdí, že je o studium takový zájem, že by naopak neškodilo otevřít třídu navíc. Stejně jako starostové Chodova, Lokte či Nejdku, kde se mají redukovat či zavírat střední školy, se potom podivuje tomu, že s nimi o uzavření středních škol kraj vůbec nemluvil. „Ti, kteří tuto školu zřídili, ji dnes budou rušit a je to jenom výplod nějaké napůl nesmyslné koncepce,“ zlobil se loketský starosta Zdeněk Bednář (nez. za TOP 09).

Ohrožené školy a radnice měst, která by o ně mohla přijít, teď doufají, že plány radního Sloupa neprojdou krajským zastupitelstvem. To bude o školách rozhodovat 12. prosince.

Marek Štětina o omezení středních škol (zdroj: ČT24)