Na Staroměstském náměstí přes noc vyrostl vánoční strom

Praha – Pražské Staroměstské náměstí zase po roce zdobí vánoční strom. Dvacet metrů vysoký smrk byl na obvyklé místo ukotven dnes v noci zhruba ve 02:30. Strom do metropole přivezl speciální tahač a jeho vztyčování se obešlo bez komplikací. Letos vánoční strom pochází z Ratají nad Sázavou, slavnostní rozsvícení je naplánováno na tuto sobotu.

Z Ratajů až na Staroměstské náměstí trvala cesta dva dny, včera dorazil smrk do Modletic. Odtud ho pak speciální tahač převezl do centra metropole, poslední část cesty byla naplánována na noční hodiny, kdy je na silnicích klidnější provoz. Přepravní souprava dlouhá 30 metrů a široká 4,5 metru, tažena americkým tahačem Kenworth, projela postupně přes Nuselský most, Legerovu, Wilsonovu, nábřeží kapitána Jaroše, Čechův a Hlávkův most až do Pařížské ulice.   

Od dnešního rána začne zdobení smrku, hotové by mělo být za čtyři dny. Rozzářit by se mělo až 70 tisíc světel, letošní výzdoba stromu bude v červenozlaté barevné kombinaci. Strom bude slavnostně rozsvícen v sobotu v 17:00, kdy zároveň začnou na Staroměstském a Václavském náměstí tradiční vánoční trhy.

Reportáž Mariany Kopecké (zdroj: ČT24)

Strom pokácel tradiční metodou sekerami a historickou pilou ratajský rodák a dvojnásobný mistr České republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. „My jsme si řekli, že zkusíme propojit současnost se staročeskými Vánocemi,“ vysvětlil Vorlíček.

Strom pro Prahu musí splňovat několik kritérií. „Prvním důležitým parametrem je vzhled, který musí být perfektní,“ řekl organizátor vánočních trhů na Staroměstském náměstí Petr Hozák. Druhým parametrem místo, kde strom roste tak, aby ho bylo možné pokácet a převézt bez problémů do Prahy. A zásadní je i zdravotní stav stromu, který musí být perfektní, proto strom prošel také dendrologickým průzkumem.

„Základním parametrem je bezpečnost,“ upozornil lesník ČZU Miroslav Svoboda. U stromů se tak hodnotí hlavně pevnost a stabilita. „Často to nejsou stromy z lesa, ale stromy, které rostly na volném prostranství,“ poukázal Svoboda na to, že právě takové stromy jsou nejen krásně tvarované, ale také mnohem pevnější a odolnější vůči nárazům větru.

Studio 6 o vánočním stromu na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)