Pardubice slibují úsporu přes 20 procent, ČEZ to zpochybňuje

Pardubice - Pardubice po vzoru dalších měst v Česku uspořádají energetickou aukci. Radní města tvrdí, že sleva by mohla být i více než 20 procent. Podle ČEZu je ale taková úspora nereálná, obyvatelé prý ušetří maximálně desítky korun. Pardubičtí radní vidí ve zpochybňování možných úspor strach ČEZu o úbytek klientů. Do elektronické aukce se ve městě přihlásilo přes 300 lidí, většina z nich si přesto slibuje spíše mírné úspory.

Pardubice se připojily k desítkám dalších měst, která letos umožnila svým obyvatelům, aby se zúčastnili aukce silové elektřiny a plynu. Firma, která pro město aukci zajišťuje, slibuje vysoké úspory. „Najdou se úspory, kde třeba ušetříme i 45 procent ze soutěžitelné komodity,“ uvedl Radek Drmota, jednatel A–Tender s.r.o.

Slibování podobné úspory je úsměvné, tvrdí ČEZ

Ovšem taková tvrzení zpochybňuje jeden z největších hráčů na trhu s elektrickou energií – ČEZ. Upozorňuje také, že v aukci mohou vyhrát i firmy s pochybnou pověstí. První případy podvodů už ČEZ zaznamenal v Liberci, kde se aukce zúčastnily 2 tisíce lidí. „V této době, kdy jsou již od září známy ceny, za kolik budeme domácnostem dodávat elektřinu v roce 2014, je slibování úspory 22 procent úsměvné,“ uvedla Šárka Beránková, východočeská mluvčí, ČEZ Hradec Králové.

Radní Pardubic prohlášení ČEZu pobouřilo. Podle nich se společnost jen bojí, že přijde o zákazníky. „Je to logické, že se brání, protože si uvědomili, že může dojít k masivnímu odlivu zákazníků,“ uvedl Jan Němec (TOP 09), radní Pardubic. Aukce se uskuteční 18. prosince.

ČEZ zpochybňuje avizované úspory v pardubické aukci (zdroj: ČT24)