Český Krumlov opravil provizorní most, na vlastní nemá peníze

Český Krumlov - Českokrumlovský most pod pivovarem Eggenberg je znovu otevřený pro veškerou dopravu. Kvůli rekonstrukci byl od 14. října neprůjezdný, problémy měl kvůli uzavírce především samotný pivovar. Město do oprav mostu investovalo zhruba půl milionu korun, a to přesto, že městu nepatří - má ho pouze v dlouhodobém pronájmu. Na stavbu vlastního podle radních chybí peníze.

Mostní provizorium na Vltavě pod pivovarem postavila armáda před 11 lety po ničivých povodních v roce 2002. Konstrukce odolala dalším pěti povodňovým vlnám. Její části ale zchátraly, proto je dělníci museli opravit a některé díly nahradit. Radnice zajistila opravu mostovky, výměnu fošen a příček, nátěry a opravy opěrných zdí. Práce trvaly více než měsíc. Oprava přišla město na půl milionu korun, podobnou částku zaplatila radnice i za pětiletý pronájem.

„Od roku 2008 má Český Krumlov podepsánu smlouvu se správou Státních hmotných rezerv o pronájmu,“ uvedla Tereza Krásenská, mluvčí Státního fondu hmotných rezerv. Radnice přitom připravovala stavbu nového otočného mostu za 60 milionů korun. Projekt ale zabrzdila, nemá na něj totiž peníze.

Podle policistů jde o strategický most, využívají ho i hasiči. Je příjezdovou trasou na parkoviště, do pivovaru a na povolení i do historického centra. Příští rok radní rozhodnou o tom, zda provizorní most odkoupí. Zatím může město podle starosty Dalibora Cardy (ČSSD) alespoň požádat o dvouletý odklad navrácení mostu.

Český Krumlov nemá na nový most, vystačit musí s provizorním (zdroj: ČT24)