Malé obce se bojí rušení místních pošt

České Budějovice - Svaz měst a obcí se obává hromadného rušení venkovských poboček České pošty. Český telekomunikační úřad totiž připravil nařízení, podle něhož by pošta měla mít minimálně 2 100 poboček. Teď je jich ale o polovinu víc. Firma tvrdí, že žádné rušení pošt neplánuje.

Obhájit poštovní pobočku by podle nových kritérií mohl být problém například pro Kučeř na Písecku. Obec nemá školu, matriční ani stavební úřad a už vůbec ne 2 500 obyvatel. Jen vzdálenost nejbližší pobočky by mohlo zachování pošty podpořit. Minimální hranici deseti kilometrů ale přesahuje o pouhých 300 metrů. „Naše pošta je už na seznamu zrušení dlouhé roky,“ říká starosta Kučeře Bohuslav Bartůněk.

Česká pošta by ale podle Bartůňka měla spíše přehodnotit své hospodaření. „Ráno v osm se pošta otevře, v jedenáct přijede Česká pošta, která odveze to, co tady vybere a vzápětí na to přijede auto s doručovatelkami,“ popisuje každodenní harmonogram starosta Kučeře. Podobný názor má i starosta nedalekých Bernartic Pavel Souhrada. „Myslím si, že by se měli pracovníci vedení pošt zamyslet nad tím, jak hospodaří,“ míní.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Nové nařízení o minimálním počtu pošt by měla vláda projednávat v prosinci, platit by mělo už od prvního ledna. Česká pošta prý ale v souvislosti s nařízením zatím žádné konkrétní kroky neplánuje. „Česká pošta samozřejmě počká na rozhodnutí vlády, a potom teprve uvidíme, jakým způsobem se poštovní síť v ČR upraví,“ říká mluvčí pošty Marta Selicharová.

„Budu iniciovat dopis generálnímu řediteli pošt, aby nepřemýšleli o rušení pošt v malých sídlech,“ říká starosta Kovářova Pavel Hroch. A za venkovské pobočky bude bojovat dál i Svaz měst a obcí. Například kritérium dojezdové vzdálenosti by se podle něj mělo změnit na sedm kilometrů a požadovat bude i úpravy už platné prováděcí vyhlášky.