Jihomoravský kraj dá divadelnímu festivalu milion, ale ne na dvě sporné hry

Jihomoravský kraj dá milion korun na festival Divadelní svět Brno, peníze ale podle zastupitelů nelze použít na dvě kontroverzní hry – Naše násilí a vaše násilí a Prokletí. Zejména uvedení hry Naše násilí a vaše násilí provázely při květnovém festivalu protesty. Ve hře je scéna, ve které představitel Ježíše znásilňuje muslimku, nebo si herečka vytahuje z přirození českou vlajku.

Pro zpětné udělení milionu květnovému festivalu vyjma dvou kontroverzních her hlasovalo 37 zastupitelů, 16 bylo proti a 4 se zdrželi. „Tyto dvě hry natolik rozdělují společnost, že jsme se rozhodli je vyčlenit z účelu dotace. Nechtěl bych ale, aby to vypadalo, že jsme nějací cenzoři, protože to nebylo jen o těchto dvou hrách,“ řekl Tomáš Soukal (ČSSD).

Zástupci opoziční SPD navrhovali nepodpořit festival vůbec. „Organizátoři se od těchto perverzních inscenací nedistancovali, podporovali to, takže jsme navrhovali tuto dotaci neudělit. To, že budou stačit kouzla s účetnictvím, nám přijde nedůstojné,“ řekl zastupitel Jan Hrnčíř (SPD). 

Opoziční Zelení s Piráty naopak navrhli přidělit dotaci bez omezení použití peněz. „My jsme byli rozhodně pro poslání dotace celé, bez výjimek, protože si myslím, že se kraj nemá chovat jako kulturní arbitr,“ řekl Jiří Hlavenka (bezp. za SZ). Jejich návrhy ale neuspěly.

Rozhodnutí jako od chytré horákyně

Hlasování zastupitelů o podpoře festivalu Divadelní svět Brno předcházela bouřlivá debata plná návrhů a protinávrhů, což si vyžádalo několik přestávek. Padaly názory, že nelze platit z daní daňových poplatníků „kulturní sebevraždu“ a že není možné podpořit hru, která uráží kulturu, jiní zastupitelé argumentovali naopak tím, že nelze cenzurovat umění.

Řešení podpořit festival přislíbeným milionem, ale vyloučit z podpory dvě kontroverzní hry, označili někteří politici za postup „chytré horákyně“ nebo rčením, „že se vlk nažere a koza zůstane celá.“

Glaser: Inscenace budeme financovat z jiné dotace

Ředitel pořadatelského Národního divadla Brno Martin Glaser už dříve řekl, že peníze z kraje lze použít na jiné hry festivalu. Obě zmíněné inscenace je podle něj možné financovat například z dotace ministerstva kultury. Ministerstvo dalo dva miliony. Festival počítal s více než desetimilionovým rozpočtem.

Policie v Brně eviduje začátkem června v souvislosti s uvedením kontroverzní divadelní hry Naše násilí a vaše násilí 12 trestních oznámení. Pokud jde o druhou kontroverzní hru, Prokletí, v ní je vyobrazená socha papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem.

Festival se uskutečnil na konci května. Nabídl 58 představení a přivítal zhruba 5800 diváků. Nejvíce pozornosti přilákala právě dvě kontroverzní představení.

  • Mezinárodní festival Divadelní svět Brno pořádá od roku 2010 brněnské Národní divadlo, které je příspěvkovou organizací magistrátu. Letos se tak koná už devátý ročník. Divákům nabízí žánrově pestrý program – od klasických her až po alternativní představení, a to v podání tuzemských i zahraničních souborů a umělců.
  • Rozpočet festivalu se pohybuje mezi 10 a 12 miliony korun. Přispívá na něj ministerstvo kultury, které má pořadatelům poslat dva miliony. A milionovou dotaci přislíbil taky Jihomoravský kraj: ten ji ale podmínil tím, že nebude použita na úhradu nákladů spojených právě se dvěma kontroverzními hrami od chorvatského režiséra Olivera Frljiče.
  • Za kontroverzní hrou stojí 42letý chorvatský režisér původem z Bosny Oliver Frljić. Ten na univerzitě v Záhřebu vystudoval filozofii a náboženskou kulturu a na Akademii dramatických umění pak absolvoval divadelní režii.
  • Získal řadu ocenění včetně těch mezinárodních: v roce 2011 jedna z jeho her dokonce získala nejvíc ocenění v dějinách chorvatského divadla. Režisér se ale nevyhýbá kontroverzím: svými hrami například otevřel téma čistek ve Slovinsku nebo participaci Poláků na holocaustu v Polsku.
  • Často se také osobitým způsobem zaměřuje právě na náboženská témata, což budí patrně největší kontroverze. Velkou kritiku si například vysloužil, když na jevišti nechal oběsit figurínu papeže Jana Pavla II. s cedulkou „obránce pedofilů“.