Pro bývalého majitele Likérky Drak žalobce vyšší trest nechtěl. Ostatním obžalovaným je soud zpřísnil

Žalobce vzal u vrchního soudu zpět odvolání v neprospěch majitele Likérky Drak Pavla Čanigy. Zohlednil jeho spolupráci při odkrývání trestné činnosti. Dříve pro něj u krajského soudu žádal 12,5 roku odnětí svobody. Ostatním šesti obžalovaným však soud tresty zvýšil. Z deseti na 11 let nově vypočítal soud trest jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi, o 1,5 roku na 9,5 roku udělil trest tehdejšímu jednateli další distribuční firmy Dominikovi Nagymu.

Čaniga spolupracoval při vyšetřování, zůstalo mu 11,5 roku. Případ Pavla Čanigy souvisí s distribucí nelegálního lihu od zlínského podnikatele Radka Březiny.

Žalobce Robert Henzel uvedl, že nechával na zvážení soudu i případné zmírnění trestu. „Důvodem je nová skutečnost, kdy obžalovaný Čaniga začal spolupracovat s orgány v trestním řízení,“ uvedl státní zástupce. Zvážena by tak měla být v jeho prospěch polehčující okolnost. Na spolupráci Čanigy upozornila také obhajoba. „Podaná vysvětlení významnou měrou přispívají k objasnění dalších osob. Ve větší míře přispěl k objasnění trestné činnosti, a to zejména vzhledem k tomu, jakého profitu obžalovaní dosahovali,“ uvedla obhájkyně.

Čaniga se k obchodům s nelegálním lihem přiznal již v říjnu 2015, když před olomouckým krajským soudem vypovídal v roli svědka v kauze lihové mafie v čele s Radkem Březinou. Popřel však, že by byl součástí organizované skupiny, a odmítl také údaje o množství lihu.

Krajský soud uložil loni nepravomocně majiteli likérky Pavlu Čanigovi 11,5 roku a bývalému jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi deset let za mřížemi, zbylým čtyřem obchodním zástupcům tresty od čtyř do dvou let. Všichni obžalovaní i žalobce se odvolali.

Na ostatních odvoláních v neprospěch zbylých šesti obžalovaných žalobce trval. Požadoval především přísnější tresty, například u bývalého jednatele distribuční firmy Verdana Roberta Sedlaříka chtěl zvýšení trestu o dva roky na 12 let. Zvýšení trestu z osmi na 10,5 roku požadoval i u bývalého jednatele distribuční firmy Likérky Drak Dominika Nagyho. Žalobci v této větvi Březinových odběratelů vyčíslili dosud největší množství odebraného lihu i škodu způsobenou státu, která činí 1,29 miliardy korun.

Obžalovaní naopak žádali zmírnění trestu. U soudu se za svou činnost omlouvali, Sedlařík se před soudci i rozplakal. Obchodní zástupci odmítali, že by byli srozuměni s tím, že páchají trestnou činnost.

Soud v rozsudku poukázal na výši škody

Čaniga, Sedlařík i Nagy si trest odpykají za krácení daní ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim hrozilo až 13 let a čtyři měsíce. Podle soudu u nich nebyl důvod uložit trest pod hranici trestní sazby. „Bavíme se tady o velmi rozsáhlé trestné činnosti spáchané organizovanou zločineckou skupinou nebo v její prospěch, která trvala několik let,“ uvedl předseda senátu Václav Čapka.

Soud poukázal i na výši způsobené škody. U Čanigy byla škoda na krácení daní vyčíslena na 1,2 miliardy korun, u Sedlaříka 700 milionů korun a Nagyho půl miliardy korun. „Byla to sofistikovaná trestná činnost, obžalovaní si toho byli dobře vědomi. Věděli, jak to probíhá a jak se tento líh dostává do distribuce,“ doplnil soudce. Mužům soud uložil také propadnutí majetku a zákaz činnosti.

Za účast na organizované zločinecké skupině byli obžalováni také bývalí obchodní zástupci Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. I jim dnes odvolací soud tresty zvýšil. Drekslerovi ze dvou na 3,5 roku, Kováčovi ze čtyř na 5,5 roku, Rozumkovi ze tří na pět let a Rybářovi z 2,5 na 4,5 roku. Muži se hájili tím, že byli obyčejní „pěšáci“ a nevěděli o tom, že by páchali trestnou činnost. Soud jim však neuvěřil.

V pozadí tahal za nitky Radek Březina

Případ úzce souvisí s takzvanou lihovou mafií, kterou vedl Radek Březina. Vrchní soud ho již pravomocně potrestal za daňový únik v rekordní výši 5,6 miliardy korun 13 lety vězení. Alkohol z jeho nezdaněného lihu podle obžaloby vyráběl bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Pavel Čaniga.

Likérku přitom fakticky vlastnil a ovládal právě Březina. O distribuci se podle obžaloby starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy, jehož případ soudy řeší samostatně, a firma Verdana Roberta Sedlaříka.

Podle žalobce se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 až 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit. Případ je další z větví odběratelů Březinova nelegálního lihu, dalším odběratelům již soudy uložily tresty v rozmezí od devíti do 11 let. Šlo o otce a syna Pražanovy a majitele zkrachovalé likérky AB style Milana Antoniaziho.

Spolupráci při odkrývání trestné činnosti zohlednili žalobci i v případu samotné lihové mafie, když Březinova bratra Tomáše označili za spolupracujícího obviněného. Krajský soud mu uložil nejprve čtyři roky, vrchní soud mu trest zvýšil na šest let.

Na podnět žalobců podal stížnost pro porušení zákona v jeho prospěch ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Nejvyšší soud mu v úterý snížil šestiletý trest na 3,5 roku vězení.

Pavel Čaniga - muž, který položil milion na stůl (zdroj: ČT24)