Náměstíčka, sochy a hodně zeleně. Architekti představili novou čtvrť pro Plzeň

Plzeň by mohla mít do pěti let novou čtvrť poblíž centra za 2,5 miliardy korun. Pražská developerská firma Ameside chce na třech hektarech po zbouraném domu kultury a na místě obchodního domu Prior vybudovat obchody, byty a kanceláře, rozdělené dvěma pěšími bulváry se zelení. Návrhy byly představeny nejprve novinářům, po prázdninách je uvidí i Plzeňané na veřejném projednávání.

Ameside návrhy dále konzultuje s útvarem koncepce a rozvoje města tak, aby byly v souladu s nedávno schválenou územní studií lokality vymezené Americkou a Sirkovou ulicí a Denisovým nábřežím.

„Máme šanci vytvořit něco ojedinělého. Území dnes není průchodné, je tam málo života a Americká, jedna z nejvýznamnějších ulic v Plzni, chřadne a ztrácí význam. Chceme, aby z ní byla honosnější třída a aby oblast žila 24 hodin po celý rok,“ uvedl zástupce firmy Tomáš Jícha.

Podle architekta Filipa Pokorného ze studia Chapman Taylor je tříhektarové volné území určené k zástavbě ve velkých českých městech unikátní. „Dnes je to uzavřený areál. Chceme tam vytvořit několik veřejných prostranství a dvě nové ulice,“ řekl.

Kratší ulice U Lázní povede na Americkou, druhá bude napříč od lávky přes Radbuzu. Vzniknout mají náměstíčka, sochy, vodní prvky, mobiliář a hodně zeleně. Budou propojené s poliklinikou. „Žádný superblok neplánujeme, půjde o drobnou blokovou zástavbu,“ dodal Pokorný. Developer by se chtěl s městem dohodnout také na oživení a správě podchodu k nádraží a k budovanému terminálu Šumavská.

„Poměr bloků ke stávajícím objektům bude velmi úměrný, nepůjde o ploché objekty. Domy budou mít různé rastrové fasády,“ popsal Milan Mlada ze studia AGE project. Na nároží Americká-Denisovo má vzniknout bytový dům. Lokalitu zatím hyzdí bývalé městské lázně, které vlastní italský podnikatel. „Nejednáme aktivně o jejich nákupu,“ řekl Jícha.

Aktivisté chtějí zopakovat referendum (zdroj: ČT24)

Cena: dvě a půl miliardy korun

Developer, jehož projekt by měla financovat Raiffeisenbank, plánuje vložit do stavby zhruba 2,5 miliardy korun. Stejnou sumu chtěl před osmi lety utratit Amádeus Real, jehož dceřiná firma Ameside nyní připravuje nový projekt, který se podle Jíchy nedá srovnat s původním. „To byla jedna budova na části území. Ameside má i díky loňské koupi Prioru území podstatně větší, staví více budov s více funkcemi, a odlišuje se hlavně veřejným prostranstvím,“ vysvětlil.

Stavbu Amádea odmítlo v lednu 2013 referendum, investor poté po neshodě s radnicí od projektu odstoupil. V lednu 2015 zažaloval město o náhradu škody ve výši 1,85 miliardy korun za zmařenou investici. Spor je nyní u Nejvyššího soudu a čeká se na rozhodnutí. Podle informací ČTK už obě strany začaly vyjednávat o mimosoudním vyrovnání. „Je jasné, že pro Amádeus bude složitější žádat o nějaké náhrady v okamžiku, kdy se tam něco postaví,“ řekl k tomu Jícha.

Podle něj chce Ameside za dva tři roky začít stavět. Pokorný poznamenal, že se bude budovat vše najednou, což se dá stihnout za dva roky. „V řádech měsíců chceme požádat o EIA a myslíme si, že bychom mohli v první polovině příštího roku žádat o územní rozhodnutí,“ upřesnil Jícha. 

Projekt má i odpůrce

Investiční záměr, který má Americkou ulici znovu probudit k životu, opět naráží na odpor aktivistů, kteří tvrdí, že magistrát musí respektovat výsledek referenda. „Výsledky místního referenda jsou pro samosprávu závazné bez ohledu na uplynulý čas a jejich závaznost může být změněna pouze jiným referendem,“ vyjádřil názor odpůrců projektu Petr Pelcl.