V centru Zlivi vyroste nový sběrný dvůr, místní jsou proti

Zliv - Proti vybudování nového sběrného dvora protestují obyvatelé Zlivi na Českobudějovicku, na petici je už více než sto podpisů. Zařízení má totiž sídlit přímo v centru města na Dolním náměstí, a to se místním nelíbí. Podle starosty je ale nový sběrný dvůr potřeba, ten stávající je už za hranicí své kapacity a nesplňuje ani platné normy. Navíc by se tím město zbavilo chátrající ruiny, na jejímž místě má dvůr vyrůst.

Současný sběrný dvůr by potřeboval rozšířit, jeho kapacita už nestačí. Tomu ale brání stávající územní plán i vysokotlaký plynovod, který leží v těsné blízkosti. „Chybí nám tady prostor o velikosti zhruba toho stávajícího,“ říká správce dvora Daniel Soukup.

Radní proto chtějí využít dotaci k vybudování nového zařízení, které bude splňovat platné normy. To současné by pak sloužilo k odkládání bioodpadu. „Vzhledem k připravované legislativě o odpadech ty nároky budou enormní. Je určitě potřeba, aby město bylo na novou situaci připraveno,“ konstatuje starosta Jan Koudelka (Občané pro Zliv).

Místní ale kritizují výši nákladů, ty jsou téměř devět milionů korun, z čehož sedm milionů pokryje dotace. Nelíbí se jim ani umístění, obávají se hluku a nepořádku. Dvůr má totiž vyrůst místo ruiny statku U Pražáků na Dolním náměstí - na dohled bytových domů, kostela a parku. 

Zlivští už proto začali podepisovat petici, prosadit chtějí rozšíření stávajícího sběrného dvora. „Když tam ta skládka v současné době je, tak rozšířit ji o pár metrů nemůže být zase takový problém,“ myslí si zastupitel města Tomáš Kučera (nestr.). „Změna územního plánu se stejně chystá,“ dodává.

Výstavbu nového sběrného dvora musí ještě schválit zastupitelstvo. Stavět by se mělo začít na jaře, nové zařízení se otevře s novým školním rokem.