Hic sunt leones. Ve Zděchově vznikne kvůli venčení lvů zvláštní vyhláška

UDÁLOSTI: Obecní vyhláška má stanovit pravidla pro chov dvou lvů (zdroj: ČT24)

Kvůli dvěma domácím mazlíčkům vzniká ve Zděchově na Vsetínsku speciální obecní vyhláška o venčení zvířat. Měla by rozlišit různé dráhy zvířat, která si vede chovatel na vodítku – na jedné straně psy, na druhé lvy. Ti ve Zděchově žijí. Radnice přitom dlouhodobě hledá způsob, jak se popasovat s jejich výběhem. Podle stavebního úřadu vznikl načerno, jednoduše zbourat jej však nyní nelze.

Lva a lvici dělí od okolního světa celkem tři bytelné ploty. Na první pohled by se mohlo zdát, že je situace podobná, jako by žili v zoologické zahradě. Jenomže lvi chovaní v zoo se obvykle neobjevují v okolí mezi lidmi. Ve Zděchově se to stává.

Chovatel se sedmdesátikilogramovou lvicí na vodítku běžně chodí do lesa, před týdnem se se zvířetem srazil cyklista a zasahovala policie. Hlídka ale zjistila, že majitel venčením lva neporušil žádnou vyhlášku, k zásahu tak nebyl důvod. Radnice se proto rozhodla vydat zvláštní lví vyhlášku. „Asi musí být nějaká vyhláška, že pes je pes, a lva budeme řešit jiným způsobem,“ shrnul zděchovský starosta Tomáš Kocourek.

Jak zbourat výběh?

Zároveň ale radnice stále hledá řešení, které by jí umožnilo lví výběh zavřít. Podle stavebního úřadu se totiž jedná o černou stavbu. Když úředníci přišli kvůli exekuci, majitel je na pozemek nepustil. Na tom trval, o lvy přitom pečuje příkladně. Otec chovatele je přesvědčen, že stavební povolení chybí kvůli tomu, že se stavba zastavila.

Situace je nicméně patová. Úřady by mohly nařídit zbourání výběhu, ale prakticky to nejde, protože v něm žijí právě lvi. „Vždy se narazí na problém, kam to zvíře umístit,“ poukázal starosta Kocourek. Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček doplnil, že „zoologické zahrady jsou většinou plné, takže nepřibírají nová zvířata“.