Pár, který se zabarikádoval v Kobylí, skončil ve vazbě

Okresní soud v Břeclavi poslal do vazby manželský pár, který se ve čtvrtek zabarikádoval v domě v Kobylí. Muž chtěl dům zapálit a hrozil střelbou, nejspíš kvůli exekuci. „Oba byli vzati do vazby z obavy, aby nepokračovali v trestné činnosti,“ napsal v sms zprávě břeclavský okresní státní zástupce Tomáš Foldyna.

Policie v pátek obvinila muže z obecného ohrožení, násilí proti úřední osobě a vydírání. Jeho manželka čelí obvinění z obecného ohrožení a vydírání. Oběma hrozí v případě uznání viny až osmiletý trest ve vězení, uvedla v pátek policejní mluvčí Kamila Haraštová.

K domu v Kobylí si ve čtvrtek dopoledne policii vyžádali exekutoři, kteří chtěli dům vyklidit. S mužem už dříve měli problémy a netroufali si jít do domu bez policejní asistence. Muž následně začal policisty ohrožovat pistolí. Vyhrožovala jim také žena.

Důvod sporu? Exekuce

Policie přivolala vyjednavače i zásahovou jednotku. Vyjednávání ale nebylo úspěšné, zásahová jednotka tak do domu vtrhla a jednapadesátiletého muže s devětačtyřicetiletou ženou zadržela. Muž chvíli před tím v domě pustil plynové spotřebiče a údajně chtěl obydlí zapálit. Policisté mu v tom na poslední chvíli zabránili.

Muž skončil v nemocnici s lehkým poraněním, ženu záchranná služba ošetřila na místě. Podle exekutorské komory bylo nařízeno vyklizení nemovitosti. Exekutoři v domě byli už letos v dubnu, kdy muž podle komory soudního exekutora napadl. Proto si ve čtvrtek exekutoři asistenci policie vyžádali.