Pasáž bývalého kina Dukla opět láká: Po rekonstrukci je tam netypická galerie

Pasáž bývalého kina Dukla v Ostravě přestala děsit. Je tam galerie (zdroj: ČT24)

V opravené pasáži bývalého kina Dukla v městské části Ostrava-Poruba vznikla nová galerie. Nahradila tak dřívější značně zchátralé prostory. „Pasáž Dukla prošla opravdu velkou proměnou, v posledních letech se jednalo o zanedbané místo, kterému bylo lepší se vyhnout,“ uvedla redaktorka České televize Lucie Křížková.

Projektanti a stavbaři areál proměnili v bílou prosvětlenou pasáž, do níž návštěvníky zavede světlý betonový koberec. Do galerie zve také nový nápis na fasádě, který odkazuje na dřívější kino.

Výstavní prostory jsou podle Lucie Křížkové netradiční. „Jde o dlouhou pasáž, která nabízí po každé straně sedm výkladních ploch,“ dodala s tím, že za skly, kde se kdysi prezentovaly filmové plakáty, teď umělci ukazují současné umění.

Podle kurátora galerie Tomáše Knoflíčka se má jednat o díla, která vznikala či vzniknou speciálně právě pro toto místo. Mají odrážet genius loci Ostravy nebo městské části Poruba, která je ukázkou architektury sociálního realismu.

Jako první dostal příležitost vystavovat v galerii výtvarník Jan Pfeiffer. Pracoval s grafitovým prachem, který mu připomíná Ostravu. „Téma pasáže využil jako prostorovou animaci. Lidé, kteří prochází pasáží a sledují vitríny, vidí, jak na sebe jeho díla navazují. V rytmu chůze sledují de facto výtvarný film, čímž Jan Pfeiffer odkazuje na to, že zde bylo dříve kino,“ doplnila Lucie Křížková.

Milionové opravy

Rekonstrukce za více než tři miliony korun se dočkal i prostor před bývalým kinem. „Místo bylo oblíbeným cílem Porubanů, po skončení provozu ale pasáže velmi rychle chátraly a působily neatraktivním dojmem. Na tuto skutečnost upozornili Robert Šafarčík a Jaromír Materna, kteří v akci Městské zásahy navrhli proměnu pasáží v galerii,“ připomněl pro ČTK mluvčí radnice Martin Otipka.

Podařilo se vytvořit prostor, který posiluje hodnoty památkové zóny, dává Hlavní třídě atraktivnější tvář, slouží k rozvoji kulturního zázemí a posiluje kulturní povědomí veřejnosti právě proto, že se umění stává součástí veřejného prostoru a není od něho izolováno.
Zuzana Bajgarová
místostarostka městského obvodu Poruba

Kino Dukla bylo svého času největším a nejpopulárnějším kinem v Porubě. První filmy v něm diváci zhlédli v roce 1960. Areál fungoval až do roku 2002.