Fakultní nemocnice v Olomouci testuje nové parkování. Vrátného nahradí automaty

Fakultní nemocnice v Olomouci v červnu spustila zkušební provoz nového vjezdového a parkovacího systému. Vedení nemocnice si od toho slibuje plynulejší vjezd aut do nemocničního areálu i jejich výjezd a také snadnější parkování u jednotlivých klinik. Zatímco dosud parkovné od řidičů vybírala obsluha vrátnic u výjezdu, nyní ho zaplatí v parkovacích automatech.

Ostrý provoz systému bude zahájen na podzim. Již dříve to potvrdil ředitel FN Olomouc Roman Havlík. Branami FN Olomouc denně projede zhruba 2000 vozidel a v pracovní dny se u hlavního výjezdu z nemocnice často tvořily fronty automobilů, protože řidiči museli vrátnému zaplatit poplatek za vjezd a parkování.

Nyní řidiči pří výjezdu z areálu nemocnice pouze přiloží do čtecího zařízení potvrzení o zaplacení parkovného v automatech instalovaných na centrálním parkovišti či u dvou výjezdů. 

Zaměstnanci nemocnice budou mít vyhrazená parkoviště tak, aby místa parkovací plochy v blízkosti klinik a oddělení byla k dispozici právě pro pacienty.
Roman Havlík
ředitel FN Olomouc

Nemocnice zároveň přichystala změny v parkovacím systému, díky nimž budou moci návštěvníci zaparkovat na kterémkoliv volném parkovacím místě v areálu nemocnice, zatímco zaměstnanci FN Olomouc budou muset využívat především vyhrazená parkoviště.

Ke stání bude 800 míst

Informační tabule na vjezdech do nemocnice budou řidiče informovat o aktuálním volném počtu parkovacích míst na centrálním parkovišti. V areálu olomoucké fakultní nemocnice mají pacienti k dispozici téměř 800 parkovacích míst.

Za vjezd a pobyt vozidel v nemocničním areálu platí řidiči od roku 2004. Předloni nemocnice snížila hodinový poplatek za parkování pacientů a návštěvníků ve svém areálu ze 40 na deset korun. Zároveň zrušila všechny výjimky, které dosud některé pacienty od parkovacího poplatku osvobozovaly.

„Parkování v naší nemocnici je tak stále jedno z nejlevnějších v porovnání s nemocnicemi v celé České republice,“ podotkl Havlík.