EU na chotíkovskou spalovnu půlmiliardovou dotaci neposkytne

Chotíkov – Evropská unie zatím nedá téměř půlmiliardovou dotaci na stavbu spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Hrozí tak, že návratnost stavby za dvě miliardy korun se o několik let protáhne. Teplo se ale prý zdražovat nebude. Jedním z hlavních důvodů, proč Brusel nechce peníze poslat, je neschopnost státu přijít s novým zákonem o odpadech.

Ještě před dvěma měsíci se v Chotíkově klepalo na základní kámen nové spalovny, teď si investor stavby, Plzeňská teplárenská, klepe na čelo. Evropská unie odmítá projekty typu spalovna komunálního odpadu podporovat, protože v Česku stále chybí zákon o odpadech. 

„Tento stav tady trvá zhruba 11 let, je to samozřejmě obtížné, ale současné vedení ministerstva se snaží tento problém vyřešit,“ reagoval Matyáš Vitík z ministerstva životního prostředí. Zatím jsou však snahy neúspěšné. Novelu zákona ministerstvo slibovalo už v létě.

Bruselu nevadí jen chybějící legislativa. K projektu spalovny má i další připomínky. Tvrdí například, že odpad v kraji můžou efektivně likvidovat mechanicko-biologické úpravny. Spalovna podle Bruselu nemá záruku o dostatečném zásobování odpadem a podle komisařů bude navíc zpracovávat padesát procent z celkové produkce odpadu, což je v rozporu se strategií Evropské unie. 

image_522027
Zdroj: ČT24

Kraj s postojem Bruselu ale nesouhlasí. „V Plzeňském kraji se v současné době vyprodukuje 240 tisíc tun směsného odpadu ročně. To znamená, že by ve spalovně Chotíkov bylo zpracováno skutečně méně než padesát procent směsného komunálního odpadu,“ uvedla mluvčí Plzeňského kraje Šárka Stará. 

Stavbu spalovny ale připomínky Bruselu podle investora neovlivní a zařízení v Chotíkově vznikne i bez dotace. „Máme připravené kompletní financování bez dotace. Dotaci jsme nemohli dát jako podmínku soutěže, to nepřichází v úvahu,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

EU neposkytne půlmiliardovou dotaci na stavbu spalovny v Chotíkově (zdroj: ČT24)

Investor ale povede jednání o získání dotace dál. Pokud neuspěje, hodlá o podporu žádat hlavu státu.