Do Dobrušky se cizinci jezdí učit česky

Dobruška - Do Dobrušky na Rychnovsku přijelo šedesát lidí z celého světa, aby se naučili česky. Společné mají to, že se jejich předci narodili v Čechách nebo na Moravě. Kurz češtiny platí ministerstvo zahraničí v rámci podpory krajanských spolků a pořadatelem je Univerzita Karlova. Zájem o studium je rok od roku vyšší.

Například Tom Hallel se narodil v Brně, ale před válkou i s rodiči utekl do Izraele. Teď se do Dobrušky přijel zdokonalit v češtině. „Češtinu jsem nepoužíval asi padesát let. Chci se ji znovu naučit,“ říká pan Hallel lámanou češtinou.

Podobně jako on se v Dobrušce česky učí lidé z třiceti zemí. Zastoupené jsou všechny kontinenty kromě Antarktidy. „Bohužel v jižní Africe mluvíme anglicky. Česky se ale chci naučit, protože můj tatínek je Čech,“ řekla štábu České televize míšenka Shelley Belohradová.

U některých studentů by člověk podle výslovnosti vůbec nepoznal, že jsou ve vlasti svých předků poprvé, jiní s češtinou teprve začínají. „Pro cizince jsou složité znaky jako ž, š, č, ř,“ vysvětluje učitelka Vladimíra Kořeňová.

Pro většinu studentů je výuka zdarma. Platí ji pouze krajané, kteří na kurz přijíždějí opakovaně. Kurzy českého jazyka mají už osmnáctiletou tradici. Za tu doby jimi prošlo kolem 700 stipendistů.