Karlovarský babybox je mimo provoz, zničili ho vandalové

Karlovy Vary - Babybox v nemocnici v Karlových Varech nefunguje. Už poněkolikáté se stal obětí útoku vandalů. Zdravotníci ho musí nechat opravit, což bude trvat několik dní. Podobný případ se stal i v Chebu, tam dokonce museli zničenou schránku celou vyměnit. Karlovarský kraj drží smutné prvenství, podobný problém se jinde v Česku zatím neobjevil.

Neznámí vandalové vyrvali dvířka schránky, poničili motůrky a panty. Než nemocnice dostane náhradní díly, musí babybox uzavřít. Vandalové tak podle odborníků berou dětem šanci na život. Pro matky v zoufalé životní situaci může speciální schránka představovat jediné řešení. „Určitě je lepší pro dítě, když ho matka dá do babyboxu, kdy tomu dítěti zůstane aspoň šance žít, než aby skončilo v popelnici nebo někde pohozené,“ konstatuje Erika Pavlová, ředitelka krajského dětského domova.

Babybox je vyhřívaný na teplotu mezi 26 a 28 stupni. „V babyboxu jsou určité podmínky, které mohou zmírnit eventuelní poškození novorozence,“ vysvětluje zástupce primáře dětského oddělení Zdeněk Vaněk. Poničenými dvířky teď ale teplo uniká a to může dítě ohrozit. Selhat by mohla i elektronická signalizace.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci nemocnice předpokládají, že babybox bude opět v provozu nejpozději v průběhu příštího týdne. Do té doby budou muset matky hledat jiné řešení. „Věříme, že v tomto případě by raději to dítě odnesly na naše novorozenecké nebo dětské oddělení,“ doufá mluvčí nemocnice Vladislav Podracký. Další možností je tzv. utajený porod, v takovém případě jsou matka i dítě pod dohledem lékařů. 

Podle zakladatele sítě babyboxů jsou ale podobné případy vandalství ojedinělé. „Ničení babyboxů v Karlových Varech a v Chebu je naštěstí výjimkou, boxy v ostatních městech nikdo nedevastuje,“ poznamenal.