Lámání Barevné skály nad Vltavou prozatím skončilo. Zda je bezpečná, posoudí geolog

Odlamování Barevné skály je prozatím u konce (zdroj: ČT24)

Odlamování nestabilních bloků Barevné skály u Českého Krumlova nyní končí. Teprve odborný geologický posudek však rozhodne, zda je masiv už skutečně bezpečný, nebo zda budou práce dál pokračovat. Do té doby bude pro projíždějící vodáky platit omezený režim.

Devět pracovníků pomocí hydraulických klínů a pneumatických podušek po deset dnů postupně odlamovalo skálu u Českého Krumlova. Práce odborné firmy v těchto dnech finišuje.

V horní části skály, kde byly bloky volně naskládané na sobě, stačilo málo a samovolně šly k zemi. „Do některých částí masivu stačilo pouze kopnout, takže riziko pro lidi bylo opravdu veliké,“ uznal pracovník firmy Strix Chomutov Daniel Kapoun. „Byla jen otázka času, kdy by to spadlo,“ doplnil jej ředitel společnosti Dušan Dufka.

Zhruba 1200 kubíků kamenů na cestě pod skálou bude odvezeno do tří týdnů, geolog mezitím prozkoumá stabilitu skály. „Jedná se o horninu na první pohled hodně tvrdou, ale v horní partii je silně porušena,“ předběžně zhodnotil stav skály geolog Petr Mayer.

Pokud bude hrozit, že by odpadla další část horniny, na končící práce naváže další etapa, která by pak měla skončit v polovině července. Pro vodáky tudíž i nadále platí omezení, že pod skálou mohou Vltavu splouvat pouze po levém břehu v šířce zhruba pěti metrů.

Vodácké kurzy na Vltavě: Instruktoři ukazují, jak bezpečně překonat úsek pod Barevnou skálou (zdroj: ČT24)