Ledničky do chatek, kombajn do vody. Kempy a hoteliéři vylepšují služby

Turistická sezona na východě Česka (zdroj: ČT24)

Kempy v Moravskoslezském i Olomouckém kraji připravily na letní sezonu řadu novinek. Jejich správci investovali do vylepšení ubytování i do nabídky vybavení pro trávení volného času. Stranou nestojí ani hoteliéři v Beskydech, kteří registrují postupný nárůst turistů a cyklistů.

Například v beskydském hotelu Gruň jsou na nadcházející sezonu připraveni. „V létě je hlavní atrakcí bobová dráha,“ zmínil Jiří Rucki, zástupce majitele střediska. V areálu by se v dohledné době měla začít stavět nová lanová dráha, kterou budou moci turisté využívat celoročně. Vhodná bude jak pro cyklisty a jezdce na tříkolkách, tak i pro milovníky zimních sportů, dodal Rucki. 

U jezera horolezcem

Hosté Autokempu Jezero na břehu štěrkovny v Hlučíně na Opavsku se zase mohou například těšit na novou lezeckou stěnu nebo discgolfové hřiště.

„Novinek je spousta. Vybavili jsme všechny chatky ledničkami. Rekonstruovali jsme minigolf, ze dvou třetin obnovili stezku pro in-line bruslení, opravili tenisový kurt a vybudovali další beachvolejbalové hřiště,“ řekl ředitel příspěvkové organizace Sport a kultura Hlučín Petr Breitkopf. 

Kombajn na vysekávání vodních rostlin v jezeře se velmi osvědčil. Je to jednoznačná pomoc. Koupání je díky tomu příjemnější.
Petr Breitkopf
ředitel příspěvkové organizace Sport a kultura Hlučín

Provozovatelé do hlučínského kempu před sezonou investovali téměř milion korun, za poslední tři roky to bylo celkem zhruba deset milionů. Loni navíc koupili speciální podvodní kombajn pro čištění jezera od trav, které prorůstaly až k hladině a bránily tak plavcům v pohybu. 

Součástí kempu je sauna, otevře i v zimě

V Autokempu Frenštát pod Radhoštěm na Novojičínsku, který provozují městské Technické služby, se vylepšovaly chatky. Rekonstrukce byla rozdělená na etapy, ta poslední vyšla zhruba na dva miliony korun.

„Vybudovali jsme v nich nové sociální zařízení. Udělali jsme už všechny chatky tak, aby mohly fungovat i v zimním provozu, protože chceme otevřít i v zimě,“ řekl vedoucí Technických služeb Pavel Stachura.

Frenštátský kemp se navíc rozšířil zhruba na dvojnásobnou rozlohu. „V dalších letech tam budeme postupně investovat. Součástí už je městská sauna, přibudou tam nové prostory, kde by měly být animační programy. Ale to je zatím v plánech a budou o tom teprve rozhodovat městští radní a zastupitelé,“ řekl Stachura.

Sezona letos začala velmi brzy, už teď je počasí jako v plné sezoně a lidé dojíždějí.
Zdeněk Hrabec
provozovatel Kempu pod Husarůvkou na břehu Žermanické přehrady

Provozovatel Kempu pod Husarůvkou na břehu Žermanické přehrady v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku Zdeněk Hrabec před sezonou zrekonstruoval sociální zařízení. Další investice chystá na příští rok. „Chceme vybudovat nové dětské hřiště, přidat altán, ohniště, kryté shromaždiště, které by se dalo využít v případě nepříznivého počasí,“ dodal s tím, že teď se už práce ale nestihnou.   

Olomoucké Poděbrady rozšiřují pláž

Novinky letos pro návštěvníky připravilo například přírodní koupaliště Poděbrady nedaleko Olomouce. „Vybudovali jsme novou terasu, která sousedí s původní terasou. Ještě rozšiřujeme pláž pod terasou,“ řekl provozovatel areálu Jiří Holub. Na Poděbradech zprovoznili také venkovní bar, který zrychlil odbavení rekreantů.

Nový tobogán pak budou mít v létě k dispozici návštěvníci plaveckého bazénu poblíž centra Olomouce. Původní letitou vodní atrakci dělníci loni zbourali, protože už byla ve špatném technickém stavu. Postavena byla nejen toboganová dráha a věž, ale technici namontovali také zařízení pro vytápění, novou vzduchotechniku, elektroinstalaci i úpravu technologie vody k tobogánu a dojezdovému bazénu. Zakázka měla hodnotu 19 milionů korun.

Stavební práce jsou v plném proudu i na koupališti v místní části Přerova – Penčicích. Práce se zaměřily na dožitou technologii, buduje se zařízení úpravny bazénové vody včetně nového čerpadla, pískových filtrů a potrubních rozvodů. 

Práce skončí v červnu, kdy provozovatel Teplo Přerov počítá se zahájením letní sezony. Investiční náklady dosáhly 2,66 milionu korun.
Lenka Chalupová
mluvčí radnice, Prostějov

V Prostějově by v létě mělo být otevřeno opravené koupaliště v místní části Vrahovice, jehož rekonstrukce stála zhruba 70 milionů korun. Původní objekty dělníci loni zbourali a na jejich místě byla postavena vstupní hala, šatny, bufet a provozní zázemí bazénu. Opraveno bylo i parkoviště.

Nezahálejí ani provozovatelé kempů. Na novou trampolínu, šipky, kempovou knihovnu či pestrou nabídku deskových her se letos mohou těšit návštěvníci kempu Krásná Morava na kraji Olomouce.

Morava Camp v Mohelnici na Šumpersku zprovozní od července letní kino, které bude promítat každou sobotu. V kempu In-Life v Litovli na Olomoucku byla v květnu otevřena rekonstruovaná Vodácká hospoda.