Rybníků v Česku ubývá již 150 let

Olomoucko – Za posledních 150 let zmizelo z území Česka zhruba tři a půl tisíce rybníků. Přišli na to olomoučtí vědci, kteří mapovali současný stav historických nádrží. Chtěli tak ukázat na místa, kam by šlo vodu vrátit.

Roman Slezák si splnil sen. Rybník Kaprodrom kousek od centra Olomouce založil před třinácti lety, přímo u něj i s rodinou bydlí. „Uživit se tím možná přes sezonu dá, ale je to opravdu sezonní záležitost. Máme tady občerstvení, děláme sportovní rybolov,“ uvedl. Přes zimu si musí vydělávat jinak.

Podobně je na tom většina nadšených rybníkářů na Moravě – nádrž mají jen jako koníček. Rybníky tady patří spíš velkofirmám nebo štěrkovnám. Před 150 lety to přitom na území Česka vypadalo úplně jinak. Z jedenácti tisíc rybníků větších než půl hektaru jich dodneška zmizela třetina. Biolog z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Bořivoj Šarapatka informoval, že hodně rybníků zmizelo na Olomoucku a na Chrudimsku.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Rybolov ustoupil zemědělství, a to hlavně tam, kde se začala pěstovat ve velkém cukrová řepa. Na Ostravsku a Karvinsku jsou místo rybníků celá města. Minimálně dva rybníky bývaly i nedaleko centra dnešní Olomouce, jeden z nich přímo v místní části Hejčín. Dnes je tam železnice, silnice anebo třeba rodinné domy.

Teď vědci vymění porovnávání starých vojenských map s těmi současnými za návrhy konkrétních scénářů, jak by se dalo bývalých nádrží využít.