Majitel zkrachovalé likérky AB style má jít na 11 let za mříže. Za údajné obchody s nelegálním lihem

Milan Antoniazi má jít za obchody s nelegálním lihem do vězení na 11 let. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Tekutinu podle rozsudku nakupoval od zlínského podnikatele a takzvaného šéfa lihové mafie Radka Březiny. Rozsudek dosud není pravomocný.

Březinu, který si ve věznici odpykává třináctiletý trest, v úterý vyslechl krajský soud v Ostravě. Sdělil, že obžalovanému Antoniazimu půjčil před 13 lety deset milionů korun na provoz jeho likérky, současně ale odmítl mluvit o tom, komu nezdaněný líh prodával.

Podle státního zástupce však oba muži podle obžaloby způsobili škodu kolem miliardy korun.

Antoniazi během procesu vinu odmítal. Popřel, že by se na výrobě alkoholu z nezdaněného lihu podílel. I proto se po vynesení rozsudku na místě odvolal.

Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Kromě nepodmíněného trestu soud odsouzenému navíc na sedm let zakázal působení ve vedení firem. Také mu udělil peněžitý trest ve výši 20 tisíc korun.

Počet odběratelů nezdaněného lihu může narůstat

Hlavní líčení s bývalým majitelem likérky z Frýdku-Místku začalo již v dubnu. Proti Antoniazimu svědčil i Tomáš Březina, který spolupracuje s policisty už od začátku vyšetřování a usvědčil svého bratra Radka. Dostal za to nižší trest.

Případ tohoto údajného odběratele Březinova lihu není posledním, které mají žalobci zmapovány. Krajský soud tak v květnu otevřel případ dalších čtyř obchodníků s nelegálním alkoholem.

Obžalovaní měli nákupem nezdaněného lihu od Radka Březiny připravit stát o půl miliardy korun. Většinou ale odmítají, že by se na nelegálních obchodech s nezdaněným lihem podíleli.