Dům mládeže v Plzni praskal. Statik nařídil na několik hodin evakuaci

Hasiči evakuovali domov mládeže poblíž centra Plzně kvůli možnému narušení statiky. Nikdo nebyl zraněn, potvrdil to mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. V okolí domu se staví a dělníci zrovna provádějí výkopové práce, které jsou zřejmě příčinou praskání zdí. Rohy do nejbližších křižovatek byly několik hodin neprůjezdné.

Z domu museli evakuovat 15 dětí a dva pracovníky. To je méně, než v domově, který se nachází ve Skrétově ulici 29, obvykle bývá. Kolem jedné hodiny odpoledne se mohli vrátit.

S hrozbou narušení statiky domů přiléhajících ke stavbě se počítalo a existovalo opatření, které na něj upozornilo. „Na budově byly instalované referenční sádrové terče, které praskly,“ uvedl Poncar. Ty už byly obnoveny.

Firma opravuje chodník a izoluje dům. Provádí při tom výkopové práce na úrovni obvodové zdi do hloubky až 90 centimetrů, a zeď se tak nemá o co opřít. „Dopravili jsme tam pažící kontejner ze stanice Plzeň-Slovany, který se používá v případech závalů a narušení statiky objektů,“ uvedl Poncar. Trámy a desky vyztužují obvodovou zeď zevnitř i zvenku internátu.

Statik nařídil na dobu prověřování výkopové práce zastavit. Okolní budovy nebylo nutné evakuovat.