Kde budeme hrát ligu, ptají se v Opavě. Ostrava stadion neposkytne, v úvahu připadá Brno

Opavský fotbalový klub hledá místo, kde by mohl odehrát úvod příští sezony první ligy. Nováček nejvyšší soutěže bude totiž po postupu mezi elitu na svém stadionu přes léto instalovat vyhřívání trávníku potřebné k udělení licence. Práce by měly skončit na začátku září. Ostrava opavské fotbalisty na svém stadionu nechce.

Příští ligový ročník přitom odstartuje už v červenci. V souvislosti s rychle se blížícím startem nejvyšší fotbalové soutěže se tak opavský primátor Radim Křupala (ČSSD) obrátil na kolegy v několika městech, oslovil zástupce Karviné, Olomouce, Znojma či Ostravy.

V krajské metropoli by však byly zápasy vítěze uplynulého ročníku druhé ligy velkým bezpečnostním rizikem. Mezi opavskými fanoušky a příznivci Baníku totiž panuje dlouhodobá nevraživost. Proto není překvapením, že ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) žádost odmítl.

Dle regulí musela Opava oslovit všechny kluby, jejichž stadion splňuje prvoligová kritéria. Z nejrůznějších důvodů ale k dohodě zatím nedošlo. Nejreálněji tak podle technického ředitele Jaroslava Rovňana vypadá varianta, že slezský celek začne ligu v azylu na druholigovém stadionu v Brně nebo ve Znojmě.

V Opavě nyní probíhá výběrové řízení na firmu, která zajistí vyhřívání trávníku. „Pokud vše půjde podle plánu, 7. září by mělo být hřiště k dispozici a věřím, že budeme moci odehrát domácí zápasy v Opavě,“ citoval Opavský deník Jaroslava Rovňana. 

Ve věci se výrazně angažovala opavská radnice, která vlastní většinový podíl v klubu. „Ze strany města je snaha všechny podmínky pro udělení licence splnit v co nejkratším termínu. Projekt se připravuje. Je ale potřeba dodržet všechny zákonné náležitosti při hledání dodavatele,“ dodal primátor města. 

Po 13 letech na špici

Opavský fotbal se po třinácti letech vrací do české nejvyšší soutěže. Svěřenci trenéra Romana Skuhravého dlouhé čekání na návrat mezi elitu definitivně ukončili tři kola před koncem sezony.

Klub za třináct let od svého pádu urazil značný kus cesty. Slezský FC po odchodu nesolventních majitelů z Ukrajiny, kteří klub celkově destabilizovali, se v roce 2005 propadl z první ligy až do krajského přeboru.

Klub poté převzalo město a postupně ho vytáhlo až do druhé ligy. Po několikaleté stabilizaci kádru v ní Opavským v těžkém ročníku s exligovými týmy Olomouce a Ostravy už vloni unikl postup o dva body, letos si však Opava budovala rozhodující náskok už od úvodních jarních kol a postupuje s naprostým přehledem.

Jsem rád, že jsem u toho po tom všem mohl být ještě jako hráč. Opava si první ligu jednoznačně zaslouží, má výborné divácké zázemí a myslím, že přispěje ke zvýšení atraktivity celé soutěže.
Zdeněk Pospěch
opavský fotbalový veterán

Výhry by Opavě ale byly k ničemu, pokud by před třemi týdny městské zastupitelstvo na svém zasedání neschválilo mimořádnou investiční akci ve výši 22 milionů korun na vybudování vyhřívaného trávníku. Ten je nutnou podmínkou k udělení prvoligové licence. Opava ho doposud neměla. Vedení města však rekonstrukci hrací plochy dalo zelenou a tím padla největší nesportovní překážka v cestě do nejvyšší soutěže.

Město však dlouhodobě proklamuje, že by svůj většinový podíl v klubu chtělo odprodat novému investorovi. Loni se o opavský fotbal zajímal subjekt ze Švýcarska, ale zastupitelstvo transakci na svém zasedání neposvětilo s odkazem na nepříliš jasné pozadí investora. Hledání strategického partnera tudíž trvá.