Na hranicích spolupracují rakouští a čeští záchranáři. Pomůže, kdo je blíže zraněnému

Události: Jihomoravští záchranáři spolupracují s rakouskými kolegy (zdroj: ČT24)

Již déle než rok mohou auta zdravotnických záchranářů z Rakouska a Česka překračovat hranici a jejich posádka léčit na území druhého státu. Rozhoduje, kdo z nich je blíže zraněnému. Od loňského března vyjížděli záchranáři z obou zemí k desítkám takových případů.

Posádku záchranářů v rakouském Korneuburgu a posádku ve Znojmě sice rozlišuje uniforma a rozděluje hranice, spojuje je však poslání. V květnu třeba zasahovali čeští záchranáři u rakouského cyklisty s epileptickým záchvatem na cyklostezce v Hevlíně. Dřív by ho předali na hranicích rakouským kolegům, teď ho ošetřili a odvezli rovnou do nemocnice na jihu Moravy.

„Náš systém umí podle přesné polohy rozhodnout, který zásah je rychlejší. Může to být česká strana, nebo rakouská,“ přiblížil manažer Notruf Niederösterreich Stefan Spielbichler, jak funguje dispečink se společnými daty.

„V současné době se v pásu asi dvacet kilometrů kolem hranice na každou stranu můžou záchranné služby pohybovat naprosto volně,“ dodává prezident Asociace zdravotických záchranných služeb ČR Marek Slabý.

Pacienti neplatí nic navíc

Zdravotnickou výbavu doplňuje i ta jazyková. Záchranáři využívají i slovníky s nejčastějšími frázemi v angličtině nebo němčině. A o finance se dělí také obě strany. „V podstatě platí gentlemanská dohoda mezi státy, že si navzájem, pokud těch zásahů nebude příliš, nebudou refundovat zásahy, které jdou přes hranici,“ uvedl Slabý s tím, že pro pacienta takové ošetření neznamená žádné náklady navíc.

Podobná přeshraniční spolupráce funguje podle asociace nejen s Rakouskem, ale také s Německem. Na tuzemských silnicích by se v příhraničí mohly objevit ve stejném režimu také sanitky z Polska nebo Slovenska. Musí se ale ještě vyjednat dohoda, která vyřeší zákonná omezení.