Třinecké železárny zvažují, že koupí od ArcelorMittal ostravskou huť

Železárny mají zájem o ostravské hutě (zdroj: ČT24)

Třinecké železárny zvažují koupi ostravské ocelárny ArcelorMittal (AMO), která je na prodej. Potvrdila to mluvčí železáren Petra Macková-Jurásková. AMO musí ocelárnu spolu s dalšími provozy v Evropě prodat kvůli akvizici italské hutní skupiny Ilvi.

„Třinecké železárny patří v našem regionu k serióznímu partneru, který se umí postarat o zaměstnance,“ sdělil ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO), který povrdil, že osobně takovou akvizici podporuje.

Dodal, že nyní chce vědět, jak bude probíhat prodej, v jakém časovém horizontu se uskuteční a jaké budou dopady do zaměstnanosti. Do konce měsíce května by zástupci společnosti AMO měli znát všechny případné zájemce o koupi hutí. Další jednání se podle Hünera uskuteční v řádu měsíců.

„Příští týden se svou pracovní skupinou jedu do Bruselu. Budu kontaktovat komisařku za vnitřní trh. Budeme jednat se všemi, abychom měli informace ze všech stran,“ dodal Tomáš Hüner.

Třinecké železárny coby nového vlastníka AMO preferuje rovněž český prezident Miloš Zeman. Řekl to v Ostravě při květnovém setkání s krajskými zastupiteli a starosty měst a obcí.

Stejně tak jako (premiér v demisi) Andrej Babiš na ně (na Třinecké železárny) budu apelovat, aby se pokusily koupit ArcelorMittal, protože je dobré, aby podniky v této oblasti byly, pokud možno, ve vlastnictví domácího kapitálu.
Miloš Zeman

AMO již mají svého správce

Správcem odděleného majetku v hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) se stal její současný generální ředitel a předseda představenstva Ašók Patil. Huť se 6500 zaměstnanci má řídit nezávisle na skupině ArcelorMittal. Proces prodeje navrhovaných podniků by měl být uzavřen do konce roku. 

Ostravská huť se podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele AMO Ašóka Patila bude prodávat jako fungující výrobní podnik, aniž by se snižovala její výrobní kapacita nebo počet pracovních míst. 

Ilva je největší ocelárnou v Evropě. Aby rozptýlili obavy Evropské komise, že převzetí Ilvy naruší hospodářskou soutěž a povede ke zvýšení cen, zástupci ArcelorMittalu navrhli, že jako kompenzaci prodají hutě v Ostravě a některé další aktivity v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Události ČT: ArcelorMittal by podle odborářů měl mít nového vlastníka na začátku příštího roku (zdroj: ČT24)