„Ústní“ myš pomáhá handicapovaným. Nově je možné ji nastavit na dálku

Inteligentní pomůcky typu počítačových myší ovládaných ústy lze nově díky ostravské firmě nastavit i na dálku. Lidé, kteří trpí určitým onemocněním a již si proto ovládání své myši přizpůsobili, tak mohou její nastavení přes internet zaslat dalšímu člověku s podobnými  potížemi, řekl vývojář pomůcky Petr Uličný.

Například Jiří Jambor z Hustopečí nad Bečvou, jeden z uživatelů této myši, periferii už na dálku nakonfiguroval asi deseti dalším lidem, kteří kvůli úrazu nebo nemoci nedokážou hýbat rukama. On sám trpí svalovou atrofií a dokáže jen mírně hýbat hlavou, ale díky zařízení si dokáže obstarat řadu běžných činností.

„Já osobně pro svoji potřebu nejvíce využívám hlasové ovládání, to je pro mě úplně nejjednodušší, a pro ovládání počítače ústní tyčinku. Díky tomu zařízení jsem prakticky většinu dne na počítači,“ řekl Jiří Jambor.

Pomůcky může klient ovládat jazykem, dechem nebo třeba hlasem, jejich cena se pohybuje od 3 tisíc do 150 tisíc korun. Podle Petra Uličného lze touto technologií ovládat prakticky veškerá běžná domácí zařízení – televizi, rádio, větrák, světlo nebo třeba vrata garáže.

Díky myši těžce postižení opět pracují

Že lze zařízení nastavit na dálku, je podle něj obrovská výhoda. „Ve chvíli, kdy nám zavolá člověk přes skype, případně když nám napíše SMS, že se mu hůř dýchá, že chce nastavit něco mnohem citlivěji, my to na dálku můžeme vytvořit, a tím ten člověk získá znovu větší samostatnost, nezávislost. Maminky, babičky, zdravotnický personál nemusí číst návody,“ dodal Uličný.

Václav Herzinger z Přerovska, který po úrazu ochrnul a rukama téměř nemůže hýbat, se podle vlastních slov se zařízením sžil docela rychle. „Pracuju pro jednu společnost, kdy obvolávám a sháním sponzory pro náš projekt Daruj hračku,“ řekl Herzinger, který je nyní na odlehčovacím pobytu v Duhovém domě v Ostravě.

De facto ovládám počítač jako tehdy, když jsem byl zcela zdravý.
Václav Herzinger

Uvedl, že na počítači díky ústní myši zvládá prakticky vše. „S touhle myší jsem se setkal už na začátku, když se mi stal úraz. Padla mi do oka a od té doby ji používám pořád. Nemít ji, tak nevím, co bych dělal,“ dodal.