Důmyslný protipovodňový systém umožní lidem klidněji spát

Náchod - Čtyřiadvacet měst a vesnic na Náchodsku společně vybudovalo v povodí řek Metuje a Úpy protipovodňový varovný systém. Díky němu budou moci rychleji reagovat na hrozící příchod velké vody. Základem varovného systému jsou ultrazvuková čidla umístěná nad hladiny řek a potoků.

„Jakmile toto čidlo naměří výšku 80 centimetrů, dostanou esemesku všichni občané, kteří jsou v zátopové oblasti,“ vysvětlil starosta Černčic Ladislav Tylš. Pokud v obci nastane problém, jsou okamžitě informovány i složky integrovaného systému. Automaticky se může spustit bezdrátový obecní rozhlas. Starostové do něj mohou promluvit prakticky odkudkoli i z mobilního telefonu a pří výpadku energie.

Náklady na varovný systém se vyšplhaly na třiadvacet milionů. „Devadesát procent je dotace od státu a Evropské unie a deset procent spoluúčast všech zúčastněných obcí,“ uvedla Zdeňka Hovorková. Konkrétně v Černčicích předpokládají, že se nedostanou přes padesát tisíc korun, což je pro obec přijatelné.

Obyvatelé obcí na Náchodsku mohou být v období vydatných dešťů o něco klidnější (zdroj: ČT24)

Ochranu proti vodě už má i Veselí nad Lužnicí, nejkomplikovanější v jižních Čechách

Ve Veselí nad Lužnicí už si také vyzkoušeli montáž nových protipovodňových stěn. Po miliardové škodě v roce 2002 se ničivá vlna ještě několikrát vrátila, na ochranu proti velké vodě čekalo město přes deset let. Příprava veselského opatření se považuje za nejsložitější v celém Jihočeském kraji. Netýká se totiž jenom řeky Nežárky, ale i Lužnice a Bechyňského potoka. Soubor protipovodňových opatření vyjde na 230 milionů korun, po zhruba 11 letech od první zničující povodně se konečně chýlí ke konci. Při jarním tání už bude město chránit.

Protipovodňový systém mají konečně i ve Veselí nad Lužnicí (zdroj: ČT24)