V chemičce DEZA ve Valašském Meziříčí vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli růstu mezd

Odboráři valašskomeziříčské chemičky DEZA vyhlásili od úterní patnácté hodiny stávkovou pohotovost. Požadují zvýšení základních tarifních mezd o třináct procent, růst příplatku za směnnost a růst podílu na zisku. Závod s tisíci zaměstnanci patří do koncernu Agrofert a je jedním z největších zaměstnavatelů ve Zlínském kraji.

„Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je spor o uzavření kolektivní smlouvy na rok 2018 a neakceptovatelný dosavadní mzdový vývoj,“ uvedl předseda základní organizace OS ECHO při DEZA Michal Sváček s tím, že odboráři jednají s vedením společnosti o kolektivní smlouvě již od konce loňského října.

Odboráři požadují navýšení tarifních mezd z pěti na třináct procent a také růst příplatku za směnnost o dvacet procent a růst podílu na zisku o dvě procenta. Se zaměstnavatelem jsou připraveni jednat. Společnost má tisíc zaměstnanců. 

Vedení společnosti vyhlášení stávkové pohotovosti překvapilo, požadované navýšení mezd považuje za neadekvátní. „I přes to, že není uzavřena kolektivní smlouva, došlo již v letošním roce k navýšení mezd o 10,7 procenta. Průměrná mzda v Deze už vloni dosáhla hodnoty 32.966 Kč a je nad krajským i celorepublikovým průměrem,“ uvedl mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka. 

Podle Sváčka je průměrná mzda u tarifně odměňovaných zaměstnanců 28.846 korun, ke 33 tisícům dosahuje průměr započítávající i plat členů managementu. V celém Zlínském kraji se celoroční mzdový průměr letos zvýšil na 26.063 korun. Průměrná mzda je však druhá nejnižší mezi kraji.

DEZA zpracovává černouhelný dehet a surový benzol, vedlejší produkty z koksování uhlí. Vyrábí z nich řadu základních aromatických sloučenin určených pro další chemické zpracování. Závod vyrábí také elektrickou energii a teplo pro Valašské Meziříčí. Společnost je členem koncernu Agrofert.