Dva miliony na záchranu venkovských prodejen. Obce na jihu Moravy mohou žádat kraj o dotaci

Malé venkovské prodejny na jihu Moravy, které bojují o přežití, mají naději na záchranu. Jihomoravský kraj na jejich podporu letos poprvé vyčlenil dva miliony korun. Žádosti o dotace mohou obce podávat už za týden. Už loni vypsaly grantové programy například kraje Vysočina a Plzeňský kraj.

V obci Hýsly na Kyjovsku žijí čtyři stovky obyvatel, kterým stále ještě prodejna slouží, obec ji ale už několik let dotuje. „Nejčastěji u nás nakupují starší lidé, mladí si nakoupí většinou ve městě, kde pracují,“ řekla prodavačka Kamila Mikulová. Zákazníci chodí pro pečivo, uzeniny, vejce nebo zeleninu a na obchod jsou zvyklí. Další podobný je až ve vedlejší vesnici. Větší prodejna až v sedm kilometrů vzdáleném Kyjově. „My v tomto roce doplácíme na obchod šedesát tisíc korun,“ vyčíslil starosta obce Libor Orság.

V malých obcích skončilo loni přes tisíc prodejen

V malých obcích ukončilo v loňském roce činnost téměř jedenáct set venkovských prodejen a podle Asociace českého tradičního obchodu tento trend stále pokračuje. Do jejich záchrany se zapojily i kraje. V letošním roce vypsal dotační program i Jihomoravský.

„Je to požadavek, který jsme slýchávali jak na poradách se starosty, tak pan hejtman při cestách do jednotlivých malých obcí,“ řekla mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. „Dotace by nám významně pomohla, protože uhradí padesát procent nákladů,“ řekl starosta Orság.

Počty malých prodejen s potravinami a smíšeným zbožím
Zdroj: ČT24

V některých obcích se ale včasné pomoci nedočkali. Například v Karlíně na Hodonínsku. Obchod s potravinami vedl současný místostarosta, náklady ale byly vyšší než příjmy, a tak prodejna musela skončit. „My máme naštěstí auto, jezdíme většinou na větší nákupy a na ty drobné autobusem do sousední Čejče,“ řekla místní obyvatelka Mária Dolanová.

  • Aby obec mohla o dotaci na prodejnu požádat, nesmí počet jejích obyvatel přesáhnout sedm set padesát. Dotaci pak může získat buď na kamenný obchod, nebo na pojízdnou prodejnu. Její výše se pohybuje mezi dvaceti pěti až sedmdesáti tisíci korun, nesmí ale přesáhnout polovinu celkových výdajů prodejny. Pokud toto obec splňuje, o podporu může požádat od 28. května do 8. června 2018.

Vesnické prodejny podpořil už v minulosti také například Kraj Vysočina nebo Plzeňský kraj. Loni si tam dvoumilionovou dotaci rozdělila víc než polovina přihlášených obcí. Aktuálně kraj sbírá žádosti do druhého ročníku, kdy mezi obce rozdá dvojnásobný balík peněz, tedy čtyři miliony.

Švédská inspirace v Šatově - obchod bez prodavače

Velké náklady představují pro provozovatele venkovských obchodů zaměstnanci. Proto v Šatově na Znojemsku otevřeli samoobslužnou prodejnu, ve které zákazník na prodavače nenarazí. Inspirovali se ve švédském městečku Viken. Šatov je oblíbeným cílem turistů a cyklistů, proto je Cyklobistro zaměřené hlavně na ně. „Mají tam od ovoce až po pití. Ceny jsou stejné jak všude,“ popsal jeden z cyklistů, kteří jeli kolem.

V bistru může zákazník platit penězi do kasičky nebo kartou
Zdroj: ČT24

„Všechno je baleno, aby se tady něco nerozbilo. Máme tady napsané cenovky, vezmete si zboží a pak můžete zaplatit do kasičky drobnými nebo platební kartou,“ vysvětlil majitel Cyklobistra Tomáš Malach. I v Cyklobistru funguje pravidlo „důvěřuj, ale prověřuj“, zákazníky proto hlídají průmyslové kamery.

Podobný stánek bez obsluhy funguje nově i v Krásné Lípě na Děčínsku nebo několik let na Blanensku nebo v Jeseníkách.