Čistý jako krystal. Baťův památník ve Zlíně dostává skleněný kabát

Zasklívání Památníku Tomáše Bati (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně pokračuje obnova Památníku Tomáše Bati. Do rekonstrukce se v těchto dnech zapojili sklenáři. Obnaženou konstrukci obalují replikami původních skel. Unikátní budově ze třicátých let minulého století tak vracejí podobu čistého krystalu.

Budova bývalého domu umění se začala v Památník Tomáše Bati měnit už loni v lednu. Stavbaři začali odstraňovat všechno, co nepřipomíná 30. léta minulého století. Obnažili i celou konstrukci budovy. Teď dostává nový skleněný kabát.

Je to nejviditelnější a také nejdelikátnější fáze oprav. Sklenáři ji nesmí uspěchat. Přesné osazení tisícovky skel jim zabere tři měsíce. „Samozřejmě bude záležet na tom, jaké doměrky budeme muset dělat a s jakými dalšími problémy se budeme potýkat,“ řekl obchodně-technický ředitel Zlínstavu Jiří Stacke.

Vzduchová bublina ve vodováze a taky laserový paprsek pomáhají dodržet přesné vodorovné linie. Jedině tak bude obří stavebnice držet pevně pohromadě. Její skleněné díly odlili skláři v Dubí na Teplicku.

Výsledek bude vypadat přesně tak jako před osmdesáti pěti lety. Bude ale mnohem odolnější. „Nemůže se stát, že by někdo sklem propadl, že by sklo prasklo a někoho zranilo, protože ta skla proti těm původním jsou na velmi vysokém stupni bezpečnosti právě tloušťkou, kalením a způsobem osazení,“ vysvětlil Jiří Stacke.

Práce za sedmdesát milionů korun potrvají do konce letošního října. Obnovený funkcionalistický klenot architekta Františka Lýdie Gahury se dočká i kopie letadla, ve kterém Tomáš Baťa zahynul.

  • Objekt z roku 1933 patří k nejcennějším v krajském městě, navrhnul jej architekt František L. Gahura.
  • Památník připomínal zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu, který zahynul při letecké havárii v roce 1932.
  • V 50. letech byl památník přestavěn.
  • Jako Dům umění ho využívala zlínská filharmonie a krajská galerie výtvarného umění.
  • Oba subjekty se před několika lety přestěhovaly do nových prostor a objekt zůstal zavřený.