Unikátní transplantace: Lékaři v Brně voperovali pacientovi lopatku vyrobenou pomocí 3D tisku

Lékaři ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně provedli unikátní operaci, při které implantovali pacientovi umělou lopatku včetně ramenního kloubu. Postříbřená lopatka z titanu byla vyrobená třiadvacetiletému muži na míru pomocí 3D tisku, o kost přišel loni kvůli nádoru.

Implantát vyrobený pomocí 3D tiskárny
Zdroj: FNUSA

Pacient přišel o lopatku před půl rokem. „Jednalo se o levou končetinu s těžkým funkčním omezením a těžkým kosmetickým defektem. Rameno nemělo svoji konturu, funkce ramenního kloubu byla nulová, protože hlavice pažní kosti se neměla o co opřít,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Vzhledem k věku pacienta a funkčnímu omezení se lékaři rozhodli pro rekonstrukci. Jediným možným způsobem byla náhrada lopatky včetně ramenního kloubu. Náhrada vznikla na 3D tiskárně.

Přednosta I. ortopedické kliniky FNUSA Tomáš Tomáš popisuje operaci (zdroj: ČT24)

Operace trvala tři hodiny a vedl ji přednosta I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš. „Největším problémem při operaci bylo vypreparovat původní svaly, kterými jsme museli překrýt lopatku a to nedostatečné překrytí nahradit ještě dalšími svaly v okolí lopatky. Jde hlavně o to, aby pacient mohl využívat končetinu. Pacient bude moci částečně hýbat ramenním kloubem, ale hlavně pro něj bude výhoda v tom, že bude moci plně využívat loketní kloub,“ vysvětlil přednosta kliniky.

Cena lopatky vyrobené pomocí 3D tiskárny je přibližně tři sta tisíc korun. Podle lékařů je 3D tisk jedna z nejlepších metod výroby náhrad a přispět by na ni nově měly i zdravotní pojišťovny.

Svatoanenská ortopedie je specifická tím, že léčí nádorová onemocnění pohybového aparátu. „Tato problematika se řeší pouze u nás a v Praze,“ řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík. Spádovou oblastí pro Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je tak Morava a část Čech.

„Řešíme i vážné případy onkologicky nemocných dětí, protože máme školený personál, vybavení, instrumentária a protetiku. Děti mladší pěti let jezdí ortopedi operovat do dětské nemocnice, především kvůli anestezii, která je u takto malých dětí velmi specifická,“ dodala mluvčí nemocnice.