Astronauté budou měřit, jak ve vesmíru prospívají rostliny. Pomůže jim přístroj z Drásova

Měření rostlin pomocí speciálního přístroje (zdroj: ČT24)

Přístroj FluorPen od vývojářů jihomoravské firmy z Drásova v neděli vynese raketa na mezinárodní vesmírnou stanici. Dokáže změřit, jak rostliny prospívají a jak jejich zdraví ovlivňuje gravitace nebo kosmické záření.

Jedním z cílů výzkumu je zjistit, jak pěstovat rostliny jako zdroj potravy při dlouhém pobytu ve vesmíru. Podobné měření zatím astronauti u rostlin neprovedli. Teď jim pomůže přístroj z jihomoravské firmy. „NASA nás oslovila, protože jsme v oboru známi. V příštích dnech astronauti budou rostliny měřit, pak odeberou vzorky, které pošlou zpět na Zem,“ uvedl ředitel společnosti PSI.

Posádka vesmírné stanice bude sledovat rostliny v podobné komoře, jako je testovací místnost v Drásově. „Rostliny obsahují určité pigmenty, které zprostředkují fotosyntézu, my jsme schopní změřit ten optický signál použitím různých budících světel,“ vysvětlila fungování přístroje vedoucí testovací laboratoře Zuzana Benediktiová.

Ještě před konečným zařazením přístroje do experimentu jej otestovala i NASA. „Ve mně to vzbuzuje spíše strach o technickou stránku věci, protože přece jen v rámci startu je přístroj vystaven extrémním podmínkám, vibracím, teplotám a podobně,“ řekl hlavní vývojář přístroje Tomáš Rataj.

Odpočítávání startu raketoplánu už běží, jeho samotný start závisí na počasí. Pokud bude příznivé, raketa by měla vzlétnout v neděli dopoledne.

Česká stopa ve vesmíru

České firmy se podílejí stále častěji na zakázkách pro vesmírné projekty. Nejznámější je Frentech Aerospace, která vyrábí díly a vesmírné mechanismy pro vědecké mise i pro komerční vesmírné projekty. Firma dodová mimo jiné pro projekty, jako je Ariane 5 či vesmírné mise ExoMars 2016 a 2020.

Společnost BD Sensors zase poslala na oběžnou dráhu svou elektroniku na palubě některých družic. V Česku se vývojem a výrobou kosmických technologií zabývá asi dvacítka firem a výrazně stoupají tuzemské příspěvky do Evropské kosmické agentury