Ostrava má železniční muzeum, první výstavu věnuje báňské dráze

Ostrava – Nové železniční muzeum vzniklo na nádraží Ostrava-střed. Jeho tvůrci chtějí expozici věnovat vývoji železnice v ostravském regionu. Jak dokládá první výstava, v centru zájmu nebudou pouze veřejné dráhy, ale například také báňská železnice. Výstava se věnuje právě jejímu 150. výročí.

Nové ostravské železniční muzeum vybudovala skupina dobrovolníků, která je závislá na grantech a příspěvcích sponzorů. První výstava, kterou otevřeli, se věnuje ostravské báňské dráze. „Chtěli jsme lidem báňskou dráhu přiblížit. Vinula se mezi šachtami a byla určena pouze pro nákladní dopravu, proto to lidé moc neznají. Vedla z hlavního nádraží přes Ostravu-střed a dál na Michálkovice, Doubravu, Orlovou a tak dále,“ upozornil ředitel Železničního muzea moravskoslezského Vojtěch Hermann.

K vidění jsou historické železničářské stejnokroje a artefakty z 19. století. Nechybějí ani modely, ale především historické dokumenty. „Máme tady třeba výnosy císaře Františka Josefa I., které vydával pro celé Rakousko-Uhersko. Máme tady i originál dokumenty z roku 1835 nebo z roku 1836 včetně protokolu o pochůzce, když se připravovala trať koňské dráhy,“ popsal ředitel Hermann. Koňská dráha byla zárodkem pozdější báňské dráhy, vedla z vítkovických železáren na dnešní hlavní nádraží. Protokol zaznamenal výsledek pochůzky, při níž se vybírala trasa trati.

Základem expozice jsou dokumenty, které železniční muzeum získalo z pozůstalosti sběratele Leopolda Grofa. Další exponáty zapůjčila jiná muzea a společnost OKD.

Úvodní výstava skončí v únoru, muzeum tím ale nezanikne. Jeho tvůrci chtějí vytvořit stálou expozici, kterou budou tematické výstavy jen doplňovat. V plánu už je i další výstava, která se zřejmě bude věnovat trati ze Suché do Českého Těšína, která bude mít příští rok sté výročí od vzniku.

Expozice v Ostravě rozšířila počet železničních muzeí v Česku. Těch není málo, jde ale vesměs o drobnější muzea věnovaná nejčastěji konkrétní trati či regionu. Největší české železniční muzeum je v bývalém depu v Lužné u Rakovníka, kde vystavují svá historická vozidla České dráhy a Národní technické muzeum. NTM občas zpřístupňuje také svůj železniční depozitář v Chomutově. V budoucnu by se významným centrem železničního muzejnictví mělo stát bývalé depo Praha-Masarykovo, kde chce právě NTM vytvořit specializovanou expozici. To ale ještě potrvá několik let.