Náměstek jihlavského primátora dostal u soudu podmíněný trest

Jihlava – Náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal (ČSSD) dostal desetiměsíční podmíněný trest za křivé obvinění vedení psychiatrické nemocnice. Trojici vedoucích pracovníků nemocnice má vyplatit statisícové částky za nemajetkovou újmu. Na různé instituce včetně ministerstva zdravotnictví prý totiž rozeslal dopisy poukazující na špatné zadávání veřejných zakázek, a navíc je podepsal cizím jménem. Pospíšil však vinu odmítá a na místě se proti rozsudku odvolal.

Podle žalobce Pospíchal údajně dopisy podepsal jménem jednoho z pracovníků vedení nemocnice Tomáše Šindelky a odeslal je na ministerstvo zdravotnictví, Nejvyšší kontrolní úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a další instituce. Poukazoval v nich na údajné špatné zadávání veřejných zakázek, uzavírání smluv na dodávky služeb a vybavení nového pavilonu bez výběrového řízení. 

„Výpovědi poškozených i svědků se doplňovaly a byly logické. Podpořil je i znalecký posudek, jenž vyloučil jako autora Šindelku, ale připustil, že je zřejmě psal Pospíchal,“ uvedla soudkyně ve zdůvodnění rozsudku. Podle ní byla Pospíchalova obžaloba ryze účelová - osoba, která psala dopisy, musela podle ní mít dostatečný přehled a informace o chodu léčebny. Přitom Pospíchal byl před nástupem do funkce náměstka primátora technickým náměstkem psychiatrické léčebny. 

Krajský šéf ČSSD nepřímo vyzval k rezignaci

Podle obhájce Milana Staňka však nebyla Pospíchalova vina prokázána. „Výrok soudu může ovlivnit i mé další působení na radnici, ale uvnitř ČSSD jsme se rozhodli, že kolegové počkají, až rozsudek bude pravomocný,“ řekl Pospíchal. S tím však nesouhlasí krajský šéf ČSSD na Vysočině Zdeněk Chlád. „Nevím, jaká tam je či není dohoda, ale kdybych byl já v jeho pozici, tak bych odstoupil.“